Твіттер подав в суд на уряд США

Твіттер не має права інформувати своїх користувачів про запити даних секретних служб США. Фірма вирішила боротись з цим правилом за допомогою суду і подала позов на американський уряд.

Сервіс коротких повідомлень Твіттер подає в суд на американський уряд. Підприємству донині не дозволялось інформувати своїх користувачів про те, в якому об’ємі спецслужби запитують їхні дані, а це порушує погляди фірми на право вільного висловлення думок.

«Ми намагалися, не доходячи до судової справи, досягти рівня прозорості, якого заслуговують наші користувачі, але все було безуспішно», - так написав у своєму блозі віце-шеф Твіттеру Бенжамін Лі. Міністерство юстиції місяцями блокувало опублікування звіту про прозорість Твіттеру, в якому вказувались «специфічні» запити спецслужб. У зв’язку з цим підприємство подало скаргу у Федеральний суд Каліфорнії.

АНБ опрацьовує великий масштаб даних про користувачів інтернет-підприємств (як Твіттер), що стало відомо лише після викриття колишнім співробітником спецслужб Едвардом Сноуденом. Підприємства, яких це стосувалось, виправдовувались тим, що їх у судовому порядку зобов’язали до співпраці із АНБ.

Американський союз захисту громадянської свободи (АСЗГС) привітав наступ Твіттера: підприємство чинить «правильно, борючись із цією заплутаною сіткою правил конфіденційності і намордників», - розповідає юрист АСЗГС Джаміль Джаффер. «Ми сподіваємось, що інші технологічні фірми слідуватимуть прикладу Твіттера».

 

Підготував студент групи МЕВ-41 Цяпа Назар за матеріалами статті «Überwachung der NSA: Twitter verklagt US-Regierung», www.spiegel.de