Brain-computer Interfaces

Можливість керувати комп’ютером,використовуючи лише силу думки, є набагато реальнішою, ніж ми могли б собі уявити. Мозкові  інтерфейси, де комп’ютери можуть читати та інтерпретувати сигнали безпосередньо від мозку, вже досягли клінічного успіху. Вони дозволяють паралізованим людям, або людям, які перенесли інсульт, переміщати свої власні інвалідні візки, або ж, випити кави за допомогою роботизованої руки, яку вони зможуть контролювати  силою розуму. Крім того, імплантати мозку допомогли частково відновити зір людям, які його втратили.

Недавні дослідження  зосереджені на можливості підключити один мозок до іншого безпосередньо за допомогою мозкових  інтерфейсів. Дослідники з університету Дьюка в минулому році повідомили про успішне підключення двох мишей через Інтернет (так званий “brain net”). Вони змогли підключити мишей, що знаходились в різних країнах, за допомогою мозкового інтерфейсу для виконання простих завдань. Крім того, у 2013 році вчені із Гарвардського  університету повідомили, що їм вдалося підключити мозок щура до мозку людини.

Інші дослідницькі проекти були спрямовані на маніпулювання і безпосередню імплантацію спогадів із комп’ютера в мозок. В середині 2013 року дослідники повідомили, що успішно імплантували хибний спогад у мозок мишки. У людей здатність керувати пам’яттю може мати застосування у лікуванні посттравматичного стресового розладу, а в подальшому будь-яка інформація зможе бути завантажена у мозок людини у вигляді комп’ютерного файлу. Звісно ж, щодо цього виникають численні етичні питання.

 

Підготувала - Фіковська О. (МІ-21), Керівник - доц. Гумовська І.М. Джерело: http://forumblog.org World Economic Forum