Bank of America Corp

Bank of America Corp (BAC.N) уклав угоду про обслуговування найбільшого нафтопереробного заводу на Східному узбережжі США - Philly корпорації Philadelphia Energy Solutions (PES), запропонувавши оновлену схему організації надання фінансових послуг та замінивши  JPMorgan Chase & Co (JPM.N) – попередній банк, що обслуговував цього найпотужнішого виробника нафтопродуктів у США.


Угода з PES, укладена у вівторок, дасть змогу Bank of America Corp. організувати найбільший з механізмів фінансування нафтопереробної галузі в країні, але, водночас, включає лише фінансове обслуговування торговельних контрактів з фізичного постачання нафти і здійснення логістичних операцій без можливості контролю і будь-якого впливу на хід виконання цих операцій (що було частиною угоди корпорації PES з банком  JPMorgan раніше). Bank of America Corp, PES і JPMorgan відмовилися від коментарів з цього приводу.

 

Існує думка експертів, що угода Bank of America Corp. з PES була частиною зусиль JPMorgan, щодо позбавлення останнього від тягаря ризиків, що супроводжують міжнародні торговельні операції з фізичною поставкою товарів. Наприкінці минулого тижня банк JPMorgan продав частину свого фінансового бізнесу торговому дому Mercuria на суму близько $ 800 млн. Ця пропозиція не включала контракт з PES, що став епохальною угодою для JPMorgan ще в 2012 році.


Інші фахівці стверджують, що, у свою чергу, компанія PES, що є спільним підприємством потужних міжнародних корпорацій Carlyle Group LP (CG.O) і Sunoco Inc (SUNO.UL), шукала можливість отримати матеріально-технічну гнучкість у співпраці з Bank of America Corp., яка дозволяла б отримати більше контролю над власними поставками сирої нафти і реалізацією продукції. Тобто, корпорація PES вважає, що ефективніше можна працювати лише з тими банками, які не будуть конкурувати з нею в торговій площині. Адже відомо, що навіть великі американські банки попри задекларований ними курс відмови від фізичної торгівлі товарами, все ще знаходять способи для участі в операціях з нафтою на світовому ринку сировини.


Джерела стверджують, що Bank of America Corp, який успадкував великий товарний бізнес після покупки Merrill Lynch в 2008 році, не здійснив жодної фізичної торговельної операції щодо продажу нафти протягом декількох останніх років. У свою чергу, Morgan Stanley (MS.N) знаходиться в процесі продажу свого великого підрозділу з торгівлі нафтою, в той час як інші банки, такі як Barclays (BARC.L) вирішили повністю залишити фізичну торгівлю товарами на світових ринках.


Підготувала - Чупровська Анастасія гр. МЕВ-11, за матеріалами глобальної інформаційної служби Reuters© http://www.reuters.com
Керівник - аспірант Гайда Т.Ю.