Таємницю ще одного динозавра розкрито

Високий, як двоповерховий будинок, динозавр із дзьобом качки, горбом верблюда та шиєю страуса бродив по землі 70 мільйонів років тому. Вид був загадкою з 1965 року. Дослідження науковців про цю істоту були опубліковані нещодавно у журналі «Природа» (Nature).

Учені з науково-дослідних центрів, включаючи Корейський геолого-геофізичний інститут та Академію наук Монголії, змогли скласти зображення динозавра на основі повернутих кісток, які багато років тому були продані на чорному ринку приватним колекціонерам викопних рештків.

Згідно останніх досліджень ці динозаври були, ймовірно, важкими, як вантажівка, і використовували свої щелепи та гігантські язики, щоб всмоктувати риб і рослин із дна прісноводних озер і ставків.

Науковці планують використовувати нову інформацію про зовнішність динозавра, щоб краще зрозуміти екологію минулих часів. Зображення динозавра поставило перед дослідниками нові запитання: чому качко-динозаври були такими гігантськими, і який вони мали вигляд, коли були немовлятами.


Підготувала студентка групи МІ-41 Василина Швець (за матеріалами bloomberg.com)