» » Науковий семінар на тему: «Президентські вибори у США: макроекономічні перспективи та виклики для України»

Науковий семінар на тему: «Президентські вибори у США: макроекономічні перспективи та виклики для України»

Дата: 27-10-2016, 09:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 25 жовтня 2016 року учасниками СНГ кафедри банківської справи «Банківський аналітик» було організовано науковий семінар на тему: «Президентські вибори у США: макроекономічні перспективи та виклики для України».
 
Зі вступним словом виступила голова гуртка Марія Вільшанська, представивши присутніх на заході: завідувача кафедри банківської справи, доктора економічних наук, професора Дзблюка О. В.,  к.е.н., доцента Сороківську  З. К.,  к.е.н., доцента  Стечишин Т. Б.  та кураторів гуртка к.е.н., доцента Забчук Г. М. та к.е.н., викладача Рудана В. Я.   Зокрема, Марія Вільшанська наголосила на актуальності даної теми саме для України. Дональда Трампа називають політиком, який не боїться озвучувати розмови звичайних людей на кухні. Дехто в Америці вважає його расистом, а дехто фашистом. Але, беззаперечно, він є справжнім популістом. «Маленька політична сіра мишка із зубами дракона» –  так характеризують жорстку Хілларі. Стосовно українського питання, республіканець не приховує своєї проросійської позиції, а кандидат від демократів виглядає найбільш проукраїнським політиком в Америці. Отож, метою даного наукового семінару було виявити  чого чекати Україні від нового президента США: підтримки чи ризиків.
 
Із змістовними та ґрунтовними доповідями виступили Максим Григор’єв та Михайло Манько.                                                                               
 
З доповіддю на тему: «Переваги президенства Клінтон для макроекономічних і геополітичних перспектив України » виступив студент гру ФБС-32 Максим Григор’єв.  Максим наголосив на тому, що Сполучені Штати Америки від самого початку російської військової агресії є одним із ключових міжнародних партнерів України. США допомагають відстоювати українські інтереси на міжнародній арені, надають пряму підтримку в економічній та військовій сферах і побічне сприяння – запровадження санкцій проти російських компаній та осіб, відповідальних за анексію Криму і розв’язання війни на Сході України. Саме тому результат майбутніх президентських виборів у США має безпосереднє значення для України.  Студент навів ґрунтовну та доцільну порівняльну характеристику виборчих кампаній обох кандидатів. З розгляду яких можна зробити висновки, що перемога Хілларі є більш бажаною для України, ніж Трампа. США є основним донором військової та фінансової допомоги Україні. На США історично можна було значно більше розраховувати в плані політичної підтримки, ніж на подекуди проросійську Європу. Хілларі Клінтон також засуджує неправомірну анексію Криму та звинувачує Володимира Путіна в імперіалістичних планах по відношенню до європейських сусідів, яких Путін сприймає як васалів Росії.                                                             
 
Доповідь на тему: «Перспективи президентства Дональда Трампа» представив студент групи ФБС-31 Михайло Манько. Студент розлого описав передвиборчу кампанію республіканця та описав всі основні її пункти.  Під час президентської кампанії Трамп зробив низку антимусульманських заяв, зокрема, заявив про необхідність запровадити обов'язкову реєстрацію для американських мусульман. Ця заява призвела до звинувачень Трампа в ксенофобії та різкого падіння його рейтингу.   Щодо бізнесу то кандидат  хоче скоротити корпоративні податки, при яких компаніям доведеться платити не більше 15% (в порівнянні з поточними 35%).  Трамп вважає, що він дуже хороший хлопець. У своїй останній книзі «покалічена Америка» він пише: «Я дійсно хороший хлопець, повірте, я пишаюся цим. Але я також людина пристрасна і сповнений рішучості зробити нашу країну знову великої». Студент зробив висновок, що Д. Трамп зовсім не розуміється на зовнішній економіці, його погляди щодо України є недалекоглядними і важко сказати чого може очікувати наша країна, якщо перемогу в президентських виборах здобуде республіканець. 
                            
Після виступу доповідачів учасники СНГ та викладачі перейшли до доповнень та активного обговорення даного питання. Зокрема звучали погляди, щодо співпраці з ФРС.   Трамп обіцяє змінити главу ФРС Джанет Йеллен, чиї повноваження закінчуються в 2018 році, а борг – рефінансувати. Яким чином Трамп розраховує рефінансувати непідйомний американський борг – загадка. Але за словами кандидата в президенти, США не можуть збанкрутувати, поки друкують долари. При цьому Трамп зовсім не прихильник нестримної емісії грошей. Нею якраз прославилася команда демократів – його противників. Тому, якщо президентом стане Хілларі Клінтон, емісії доларів не минути і ослаблення курсу теж. Ослаблення долара вже йде. Учасиники обговорення дійшли висновку, що ці вибори мають чітке розмежування та є найбільш безпрецедентні за останні 200 років. За всю історію незалежності України наше майбутнє таке не залежало від виборів в США. Тому нам варто вникати в хід передвиборчих кампаній та очікувати результатів виборів, які відбудуться 8 листопада 2016 року.                      
 
Голова СНГ Марія Вільшанська висловила подяку доповідачам за ґрунтовні виступи та усім учасникам семінару за присутність та активну участь.