» » Візит делегації юридичного факультету ТНЕУ до Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ в Стальовій Волі

Візит делегації юридичного факультету ТНЕУ до Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ в Стальовій Волі

Дата: 1-11-2016, 14:23 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У рамках реалізації Угоди про міжнародну співпрацю між факультетом права і наук Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ, юридичним факультетом Тернопільського національного економічного університету, греко-католицьким теологічним факультетом Пряшівського університету та педагогічним факультетом Ружемберокського католицького університету під патронатом Міністерства спорту і туризму Польщі 23-26 жовтня 2016 року в м. Стальова Воля було організовано Міжнародні Дні спорту під назвою «Культура спорту – шлях до розвитку молодого покоління».
 
Актуальність виховання у студентської молоді свідомого ставлення до здорового способу життя через популяризацію фізичної культури й масового спорту в процесі організації фізкультурно-масової роботи у вищих навчальних закладах є беззаперечною. Адже метою виховання студентів у вищому навчальному закладі є формування гармонійної і всебічно розвиненої особистості – інтелектуально розвиненої, фізично здорової та духовно багатої, підготовленої до професійної діяльності в сучасному суспільстві, здатної сприймати та примножувати цінності цього суспільства. Тож спорт відіграє надзвичайно важливу роль у навчально-виховному процесі вишу, адже це – не лише здоров’я, краса, організованість, сила, впевненість, а й прагнення до саморозвитку та самовдосконалення. І сааме такі заходи є вкрай необхідними сучасній молоді.
 
Зважаючи на те, що у ТНЕУ значна увага приділяється підтримці фізичної культури та спорту, делегація юридичного факультету достойно виступила на Міжнародних спортивних змаганнях і виборола перше місце у загальному заліку. У скарбничці нашої збірної три кубки та 10 медалей: чотири золотих, чотири срібних та дві бронзових. Надзвичайно яскраву і технічну гру продемонстрували жіноча і чоловіча волейбольні команди, обидві здобули І місце. Наполегливо боролися і наші футболісти – з невеликим розривом у рахунку завоювали срібло. Чудові результати показали тернопільські студенти на бігових доріжках: І місце – Наталія Іноземцева, Мар’яна Сенів, Дмитро Василишин (дві нагороди за 100- і 400-метрівку), ІІ місце – Ірина Юркевич, Руслан Чоп, Софія Копча, ІІІ місце – Олег Банах (дві нагороди за 100- і 400-метрівку). Неймовірних зусиль доклала юна тенісистка Софія Копча, яка зуміла завоювати срібло. Та, попри змагання, дух здорової конкуренції, доволі високий клас майстерності й, найголовніше, дружню співпрацю показали всі команди, представлені на турнірі.
 
25 жовтня у рамках святкування відбулася Міжнародна наукова студентська конференція «Культура спорту ХХІ століття». Під час урочистого відкриття роботи конференції ксьондз професор Ян Зімний наголосив на актуальності тематики, підкреслив вагомість спортивної діяльності у розвитку особистості студентства і модернізації суспільства загалом, зазначивши, що лише міцний сплав здорового духу та інтелекту може стати значним рушієм майбутньої розбудови суспільства. На пленарному засіданні також виступили: ксьондз доктор В. Кадзіолка, доктор Б. Фрачек, доктор Ф. Кобіела, ксьондз доктор Л. Кжишак. Від тернопільської делегації професор Гречанюк С. К., доцент Коваль О. Є. та Юркевич І. І. разом із щирими вітальними словами мали за честь подарувати пану Я. Зімному український оберіг – вишиванку – символ здоров’я, краси, любові й родової пам’яті. Пан професор обіцяв одягати сорочку на усі свята і обов’язково завітати у ній до України.
 
У дружньому науковому колі учасники конференції мали можливість поспілкуватися під час секційних засіданнях. Тематика доповідей виявилася досить різноманітною і, разом з тим, надзвичайно насиченою та ґрунтовною. Цікаві дискусії викликали доповіді студентів ТНЕУ, зокрема: «Студентське самоврядування як фактор виховання культури молоді та невід’ємний елемент розвитку громадянського суспільства» Володимира Карого – студента групи ПРм – 11, «Спортивно-масова робота як фактор організації дозвілля студентів» Руслана Чопа – голови Університетської Ради Студентів ТНЕУ, «Спортивна культура як важливий чинник виховання особистості» Ірини Юркевич – директора юридичної клініки ТНЕУ, «The role of sport in shaping personality of the young people» Богдана Вишневського – студента групи ПР – 11, «Understanding and improving motivation for sport ssuccess» Тетяни Глухої – студентського декана юридичного факультету ТНЕУ. Усіх доповідачів запросили надрукувати статті у часописі «Pedagogika Katolicka». Також було ухвалено угоду про створення спільного польсько-словацько-українського наукового журналу для майбутньої тісної наукової співпраці.
 
Усі учасники мали нагоду взяти участь у Святій Месі в Католицьких костелах Стальової Волі та Сандомежа, що дало поштовх до тіснішого дружнього не лише спортивно й наукового, але й духовного єднання представників трьох народів: Польщі, України та Словаччини.
 
Висловлюємо сердечну вдячність польським друзям факультету права і наук Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ за високий рівень організації спортивно та наукового дійства, теплі і щирі емоції.