» » Візит до ТНЕУ професорів університету Ферфілд (США) та координаторів проекту SAIUP в Україні

Візит до ТНЕУ професорів університету Ферфілд (США) та координаторів проекту SAIUP в Україні

Дата: 9-11-2016, 13:06 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Першого листопада 2016 р. у рамках Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP) Тернопільський національний економічний університет відвідали професори Університету Ферфілд (штат Коннектикут, США) Кетрін Нантц та Девід Шмідт, а також координатори Проекту в Україні Тарас Тимочко, Юлія Солодько та Яна Чапайло.
 
Під час зустрічі з першим проректором ТНЕУ Шинкариком Миколою Івановичем гості мали нагоду ознайомитися з процесом реалізації Проекту SAIUP в нашому університеті, обговорити питання, пов’язані з проблемами реформування вищої освіти в Україні, а також виклики, які стоять перед університетами в контексті забезпечення якості освіти та академічної доброчесності.
 
У залі засідань Вченої ради американські професори зустрілися з професорсько-викладацьким колективом та студентами різних факультетів ТНЕУ. Звертаючись до присутніх, співкоординатор Проекту від викладачів ТНЕУ доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії Віктор Валерійович Козюк наголосив на тому, що доброчесність апріорі повинна визначати формат взаємодії у академічному освітньому просторі між усіма його учасниками: адміністрацією, викладачами та студентами, а також зосередив увагу на конкретних кроках на шляху до формування академічної доброчесності в ТНЕУ, зокрема в аспекті зміни підходів до написання і захисту курсових робіт, які б сприяли уникненню плагіату.
 
Професори Кетрін Нантц та Девід Шмідт, ознайомлюючи з конкретними прикладами проявів недоброчесності в американському суспільстві (як в освіті, так і в інших сферах життя), залучили аудиторію до участі у Workshop  – заході з високою інтенсивністю групової взаємодії, активності та самостійності учасників, який ґрунтується на актуальному досвіді й особистому переживанні, демонструючи багатоаспектність проблем академічної доброчесності та складність її дотримання. 
 
Тарас Тимочко висловив вдячність за активну позицію викладачів і студентів ТНЕУ, які беруть участь у проекті. Зі свого боку, Кетрін Нантц визнала зустріч конструктивною, взаємно збагачуючою та цікавою. Девід Шмідт, який окрім викладацької роботи,  очолює в університеті Ферфілд центр з бізнес-етики, зауважив, що, з огляду на глобальний характер, питання академічної доброчесності торкаються не лише освітнього простору України, а й світової наукової спільноти.
 
На завершення зустрічі завідувач кафедри економічної теорії, професор Козюк В. В. та декан факультету банківського бізнесу Адамик Б. П. подякували гостям ТНЕУ за візит та отриману можливість долучитися до вирішення актуальних проблем у сфері академічної доброчесності.