«Вишивана моя Україна»

Дата: 7-03-2017, 15:25 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

Вишиття – це символ Батьківщини,
Дзеркало народної душі,
В колисанці купані хвилини,
Світло і тривоги у вірші.
 
У Тернопільському національному економічному університеті відбулася визначна подія – презентація карти  «Вишивана моя Україна», створеної працівниками територіальних відділень державної казначейської служби України.
 
З вітальним словом до присутніх звернувся ректор ТНЕУ, професор А. І. Крисоватий: «Ідея створення такої карти виникла у випускниці нашого університету Тетяни Ярославівни Слюз. Вона пообіцяла : «Ми зробимо карту України руками казначеїв». Я гордий тим, що обіцянка була виконана, адже завдяки цьому проекту єднається вся держава. Вишита Україна – єдина для нас усіх». 
 
Заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ю. З. Юрик підкреслив: «Для мене це акція-єднання. Позиція казначейства має стати прикладом для усіх інших державних служб. Саме такі дії показують силу нашого народу. Ми переможемо тоді, коли будемо такими, як карта «Вишивана моя Україна» – єдиними і нероздільними». 

Начальник головного управління державної казначейської служби України Тернопільської області П. С. Гринчишин також долучився до вітальних слів: «Український народ плекає рису символізму. Завдяки їй ще з давніх-давен ми прагнемо до єдності та неподільності. Вишиття – це душа нашого народу, прагнення до мирного майбутнього».
 
Про створення карти та її значення розповіла заступник начальника відділу місцевих видатків Головного управління державного казначейської служби України у Тернопільській області Н. Я. Боліновська.
 
Вишита карта України символізує зв'язок поколінь, єдність українців, їх непереможне бажання бачити Україну квітучою, єдиною, соборною державою.
 
Започатковано цей творчий проект у серпні 2016 року з нагоди 25-ї річниці Незалежності України. До магії створення карти долучилися всі області нашої держави. Кожен регіон вишиває притаманний його місцевості орнамент, передає з міста до міста  скарб, створений казначейською родиною.
 
Тернопільщина представляє на карті борщівську вишиванку. В кожен стібок, в кожен хрестик тут вкладено душевне тепло і талант.
 
Відтепер казначейська родина має власний оберіг – карту «Вишивана моя Україна», яка зберігатиметься у музеї Державної казначейської служби України, у місті Києві.
 
Всі ми любимо усе українське, знаємо українське, цінуємо українське! Все, що пронизано любов’ю до рідного, наповнює наші душі позитивною енергетикою по самі вінця.
 
Для усіх присутніх на святі співали учасники творчих колективів нашого університету: Тетяна Шарган, Павло Тютюнник, Марія Заверуха, гурт «Кралечки» (художній керівник Алла Бінцаровська), сестрички Надійка та Софійка Стельмахи, гурт «Галичанка» (художній керівник Мирослава Бурик).
 
Змінюються часи. Змінюються покоління, їхні уподобання та погляди. Змінюється одяг і прикраси. Але залишаються віковічні традиції, які єднають нас з нашими пращурами.
 
Сподіваємося, що карта-оберіг, вишита з думками про мир та спокій, ніколи не змінить своїх кордонів і стане символом єднання та злагоди.