» » ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід»

ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід»

Дата: 27-04-2017, 11:14 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 21-22 квітня 2017 року на юридичному факультеті Тернопільського національного економічного університету відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід», місією якої було створення платформи для публічних дебатів та професійних дискусій на правову тематику з метою інтеграції інтелектуального потенціалу університету і практикуючих юристів задля реформування правової системи України.
 
Побутує думка, що кожну добру справу необхідно починати з молитви. Тож, гарною традицією на юридичному факультеті стало відправлення молебню в університетській капличці, який цього разу провели представники українського та польського духовенства. Професорсько-викладацький колектив, працівники ТНЕУ, студенти та гості наукового заходу щиро помолилися за мир в Україні.
 
У роботі науково-практичної конференції взяли участь представники з Польщі, Чехії, Німеччини, Білорусі, Великобританії, Росії, Ізраїлю, а також учасники з різних регіонів України. З вітальним словом до гостей звернулися перший проректор ТНЕУ Шинкарик М.І., в.о. проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) ТНЕУ Монастирський Г.Л., координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба.
 
Конференція відбулася у формі пленарного та секційних засідань, які пройшли на високому науково-теоретичному рівні, в форматі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням як молодих вчених, так і студентської молоді. Тематика виступів була надзвичайно різноманітною. Найбільше зацікавлення викликали виступи на пленарному засіданні: доктора, професора Оснабрюцького університету Фредеріка Цоля, доктора, професора Оснабрюцького університету Анети Вевюровської-Домагальської, доктора, доцента Варшавського університету імені Кожмінського Ельвіри Мачежинської-Франащик, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення організації роботи в органах прокуратури Національної академії прокури України, д.ю.д. професора Сердюка П.П., професора Національного університету державної податкової служби України, д.ю.н., професора Новицького А.М., голови громадського об’єднання «Поліграфолог» (Республіка Білорусь) Князєва В. М.
 
Основні тематичні напрями конференції були поділені на блоки, зокрема: БЛОК 1. Реалізація та захист прав людини в інформаційному суспільстві: Секція 1. Публічно-правові засади захисту прав людини. Секція 2. Приватно-правові засади реалізації прав людини. Секція 3. Психологічний захист особистості. БЛОК 2. ІТ - право: міжнародний досвід та перспективи розвитку в Україні: Секція 1. Загально-теоретичні та історико-правові засади розвитку держави і права в умовах домінування інформаційних технологій Секція 2. Правове забезпечення функціонування он-лайн платформ. Секція 3. Інформаційні війни в глобальному світі. Секція 4. Світові тенденції та досвід в юридичному супроводі ІТ-бізнесу. Секція 5. Кіберзлочинність як новітній виклик сучасності.
 
Доповідачі висвітлювали оригінальні ідеї щодо реформування правової системи України в умовах глобальних викликів і загроз, нові погляди на складні процеси глобальних трансформацій в епоху становлення інформаційного суспільства, нові інсталяції дефініцій, що їх описують. Дискусія розгорталася у двох основних напрямах: аналіз проблеми реалізації та захисту прав людини в сучасному інформаційному суспільстві та поглиблене вивчення міжнародного досвіду й перспектив розвитку ІТ-права в Україні.
 
Обрана тема послугувала плідним підґрунтям для обміну думками із зазначеної проблематики. У зв’язку із актуальністю піднятих питань опубліковано збірник тез доповідей учасників конференції, а після завершення пленарного та секційних засідань, мастер-класів та воркшопів учасникам було вручено сертифікати.
 
Загалом ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід» відбулася на належному організаційному та науковому рівні. Сподіваємося, що здобутий досвід спонукатиме учасників конференції до нових наукових пошуків та звершень, реалізації сміливих задумів та креативних проектів.