» » Зустріч студентів та викладачів ФОА з відомою письменницею Іриною Дем’яновою

Зустріч студентів та викладачів ФОА з відомою письменницею Іриною Дем’яновою

Дата: 29-05-2017, 19:23 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 25 травня у науковій бібліотеці ТНЕУ ім. Л. Каніщенка відбулася зустріч   студентів та викладачів факультету обліку і аудиту з відомою тернопільською поетесою, прозаїком, краєзнавцем, редактором,  членом Національних спілок журналістів та письменників України Іриною Володимирівною Дем’яновою.
 
Модератором зустрічі виступив доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри аудиту, ревізії та аналізу ФОА ТНЕУ Дерій Василь Антонович. У його творчому доробку 2 збірки віршів та пісенний збірник. Він, як і Ірина Дем’янова,  прийшов у обласну літстудію  «Сонячні кларнети» при газеті «Ровесник» ще у 1985 році. Тоді цією студією керував незабутній український поет Борис Демків (1936-2001 рр.).
 
Професор відзначив, що знайомий з творчістю п. Ірини понад 30 років і вважає її ліричну поезію однією із найкращих на Тернопіллі. У І. Дем’янової особливий світовідчуттєвий стиль, який торкається своєю надзвичайно позитивною  енергетикою  найменшої часточки людської душі. Така поезія вражає, дивує,  болить та лікує водночас. Це важко зрозуміти до тієї митті, доки твоя душа не пірне в океанічну глибину поетичного слова мисткині, доки ти по-справжньому не відчуєш, що твій матеріальний світ є таким мізерним і примітивним без веселки на небесному плесі та без кохання, що дає людині крила для польоту неймовірних почуттів, переживань.
 
Народилася Ірина Володимирівна Дем’янова (дівоче – Заверуха) 26 серпня 1955 року в с. Нова Брикуля на Теребовлянщині. Закохана у наш тернопільський край, працьовитих українських людей.
 
«Якщо Україна гордиться поезіями Ліни Костенко, Тернопілля повинно гордитись доробком Ірини Дем’янової, бо це сучасні, досконалі і дуже людяні вірші», – так пишуть про поетку її друзі.
 
«Вона багатогранна, багатопрофільна. Вона, без сумніву, необхідна культурі Тернопілля» (Тетяна Дігай).
 
Ірина Демянова – керівник та науковий редактор фундаментального видання «Тернопільського енциклопедичного словника», що вийшов у 4-х томах у 2004–2008 роках, як керівника наукового редактора. Упорядник книжкових серій «Українські письменники дітям» та «Всі празники в гості». Редактор численних поетичних збірок (з 1999 р.). Лауреат літературно-мистецьких премій   ім. Іванни Блажкевич (м. Тернопіль, 2015 р.)  та ім. Михайла Дубова (м. Рівне, 2016 р.).
 
І. Демянова  організувала та очолювала упродовж 2000-2002 рр. літературно-мистецьку студію «Восьма нота» при Тернопільській обласній бібліотеці для дітей.
 
У творчому доробку письменниці 10 збірок поезій і прози для дорослих читачів, серед яких: «Допоки день» (2000), «Увійти двічі…» (2003), «Ловитва вітру» (спільно з І. Потієм, 2007), «Мандолінова оркестра» (2011), «Дві зорі на овиді» (2005), «Л…» (2008); 10 книг для дітей, в тому числі: «Комарики-дзюбрики» (2011), «Плин…» (2015), а також сценарії фільмів: «Небо любові» (хронікально-документальний про поета Степана Алича, 1994) та «Я відшукаю папороті цвіт» (документальний з елементами художнього про поета Василя Ярмуша, 1996, у співавторстві з Ярославом Гевком), історико-краєзнавчі розвідки, літературознавчі й публіцистичні статті і т. д.
 
В Ірини Володимирівни гарна і барвиста мова. Її вірші краще за неї ніхто не прочитає, бо кожне її слово – це диво, що  вистраждане, виношене, як маленьке дитя, бо народилося для  щастя і любові.
 
Присутні в залі мали можливість поспілкуватися з п. Іриною, поставити їй запитання, попросити розказати вірші на різну тематику. 
 
Після завершення зустрічі присутні в залі не поспішали розходитися, бо слова поетеси запали їм глибоко в душі і, можливо, колись проростуть ніжними паростками добра і надії на кращу долю кожної людини, народу, планети…