» » Студент факультету фінансів зустрівся з Нобелівським лауреатом

Студент факультету фінансів зустрівся з Нобелівським лауреатом

Дата: 19-06-2017, 17:03 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Приємним доповненням до перемоги на Національному конкурсі «Фінансова грамотність» від центру «Розвиток КСВ» за підтримки компанії VISA була зустріч з Нобелівським лауреатом Роджером Маєрсоном. Пропонуємо Вашій увазі спогади враження студента факультету фінансів Юрія Карпишина від цієї зустрічі: «За підсумками конкурсу «Фінансова грамотність» мені пощастило отримати унікальний подарунок – запрошення на ланч з Нобелівським лауреатом Роджером Маєрсоном, який відвідав м. Київ. Роджер Маєрсон виявися простим, скромним, але надзвичайно цікавим співбесідником, який вболіває за долю нашої країни.
 
Будучи присутнім на цьому ланчі в офісі VoxUkraine, я почерпнув для себе нову інформацію стосовно важливих питань, які ставили присутні науковцю, а саме: «Що робити для подолання корупції в країні?» «Яким Ви бачите процес децентралізації в Україні?»
 
Зачіпаючи тему корупції у вищих органах влади, вчений сказав: «У довгостроковій перспективі будь-які інститути державної влади можуть стати корумпованими, якщо не існує достатнього резерву політичних лідерів, які готові показати свою можливість ефективно обслуговувати народні, а не тільки свої інтереси». Роджер Маєрсон, також підкреслив, що дуже важливо створювати інститути політичних еліт, які би генерували багато незалежних та сильних політиків аби створити політичну конкуренцію. Страх демократичної конкуренції має стати для політиків дисциплінарним фактором який призведе до зниження корупції.
 
Корінь проблем України у тому, що потрібна «лавочка запасних», тобто хороших і незалежних політиків, що дасть виборцю можливість вибирати з потенційних лідерів, які могли стати кращими ніж правлячі наставники нації. Загроза такої зовнішньої політичної конкуренції повинна дисциплінувати політичні еліти і направити їх зусилля на службу суспільству. Створення резерву зарекомендованих політиків є однією із найважливіших задач молодої української демократії.
 
У сьогоднішній Україні будь-який політик, щоб здобути популярність на національному рівні повинен залучитися політичною та фінансовою підтримкою одного з ключових гравців – будь це президент, прем’єр міністр, олігарх або лідер політичної партії. Коло цих гравців обмежене, а їх політична підтримка не безплатна, взамін вони потребують лояльну та небезпечну для них посередницьку політичну діяльність. Сьогодні політичні еліти контролюють вхід в національну політику, і в їх інтересах не допустити попадання не підконтрольних для них, небезпечних нових людей
 
Також не обійшов науковець і тему децентралізації та наголосив на важливості цієї реформи та ефективності. Цитата: «Керівництво країни повинно мати верховну владу, щоб обслуговувати та захищати загальні інтереси всієї країни, а місцева влада повинна бути забезпечена певною реальною владою, щоб служити своїм громадам. Національні лідери, які будуть підтримувати таку децентралізацію, не дивлячись на те що вона певним чином обмежить їх владу, неодмінно будуть заслуговувати повагу населення». Наприкінці зустрічі, Роджер отримав дуже приємний подарунок від присутніх та щиро подякував за це».