» » Студенти ЮФ ТНЕУ відвідали Німеччину та Польщу

Студенти ЮФ ТНЕУ відвідали Німеччину та Польщу

Дата: 6-09-2017, 16:57 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

    У рамках реалізації Угоди про міжнародну співпрацю між факультетом права і наук Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ та юридичним факультетом Тернопільського національного економічного університету впродовж 20 серпня - 2 вересня 2017 року було організовано Європейські Дні студентської культури.
            Студенти мали змогу відвідати Берлін, Стальову Волю, Познань, Щецин,  Тженсач, Лежайськ, Баранів-Сандомирський, Ченстохову.
                    Екскурсія у Берліні розпочалась із Будівлі Рейхстагу, де у 1894–1933 роках розміщувався Рейхстаг Німецької імперії і Рейхстаг Веймарської республіки, а з 1999 року розміщується Бундестаг, та продовжилась Брандербурзькими воротами. Приємно здивував і Музейний острів, який внесений у список світової спадщини ЮНЕСКО і де знаходяться 5 найвідоміших музеїв Берліну.
            Надзвичайно вразило портове місто Щецин та його незвичайна набережна - так звані Вали (Болеслава) Хороброго - які є візитною карткою його як Західнопоморської столиці. Набережна зроблена у вигляді панорамних терас довжиною 500 м. Звідси відкривається прекрасний вигляд на місто. По сусідству знаходяться об'єкти монументальної архітектури і будівлі суспільної значущості – Морська академія, Народний музей, Управа Воєводства. З Валів із задоволенням милувались прекрасною панорамою правого берега річки Одер з її розтоками, островами і портовими каналами.
            Приємне враження справив на студентів і чарівний вид Балтійського моря найбільших польських курортів та їхні прекрасні піщані пляжі (зокрема, Колобжега, Менжиздроя, Тженсачу).
            Екскурсія в Замок Любомирських в Ланцуті також не залишила нікого байдужим, адже тут є на що подивитися і чому здивуватися. Замок вважається одним з найбільш значних палацово-паркових ансамблів Польщі. Це справжня скарбниця національної історії та культури, мальовничий куточок, привабливий для кожного, хто цінує красу і витонченість. Окрім творів мистецтва і чудових інтер’єрів, відкритий і Музей візків, в якому представлена унікальна колекція возів, фаетонів і упряжок. Приголомшливо красиві Бальний і Колонний зали, Галерея скульптур. Саме в Бальному залі щорічно проходить Фестиваль класичної музики. У Галереї скульптур, що з’явилася під час реконструкції другої половини XVIII ст., стіни розписані відомим італійським художником Вінченцо Брена.
            У пам’яті залишиться і візит до Сандомирського замку, який було побудовано в XIV столітті на місці старого дерев'яного замку. Замок розташований на пагорбі на лівому березі Вісли. Оглянувши музей, студенти прогулялися набережною Вісли і попрямували в Старе Місто. Головною окрасою площі Ринок в Сандомирі, безумовно є ратуша. Сандомирська ратуша є однією з найкрасивіших ренесансних Ратуш в Польщі. Ратушу збудували ще в 1349 році. Вона неодноразово руйнувалася під час воєн і пожеж, а у XVI столітті була перебудована в ренесансному стилі.
            Також студенти мали нагоду взяти участь у Святій Месі в Католицьких костелах Стальової Волі, Тженсачу, Ченстохови, що дало поштовх до культурного та духовного зростання. Неабияк вразив Санктуарій Пресвятої Діви Марії Ясногорської в Ченстохові. Ясногорський монастир відомий як місце зберігання Ченстоховської ікони Божої Матері, який розташований на пагорбі висотою 293 метри. 106-метрова дзвіниця монастиря домінує над містом Ченстохова і її видно приблизно з 10-кілометрової відстані від монастиря.
            Висловлюємо сердечну вдячність польським друзям факультету права і наук Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ і ксьондзу, професору Яну Зімному, зокрема, за високий рівень організації відпочинку та культурного дійства, теплі і щирі емоції!