» » До ТНЕУ завітав Роман Шеремета

До ТНЕУ завітав Роман Шеремета

Дата: 11-09-2017, 14:52 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Одинадцятого вересня до Тернопільського національного економічного університету з робочим візитом завітав відомий український науковець, один із двох найкращих українських економістів за версією «Forbes», доцент Школи менеджменту Уезерхед при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США) Роман Шеремета.
 
Гість зустрівся з ректором ТНЕУ, доктором економічних наук, професором А. І. Крисоватим. Андрій Ігорович ознайомив науковця з 50-річною історією університету, розповів про досягнення професорсько-викладацького колективу ТНЕУ й ініціативи студентської спільноти.
 
Молодь університету мала унікальну можливість відвідати відкриту лекцію на тему: «Фактори економічного зростання». Під час лекції були розглянуті питання економічної науки,  методи економічних досліджень, фактори економічного розвитку, механізми впливу на економіку. Найцікавішою була дискусія стосовно обговорення питання «Як реформувати Україну?».
 
Також аудиторію зацікавило, як саме науковцю вдалося так досконало вивчити англійську мову і отримати можливість навчатися у США.
 
«Ще з студентських років я почав інтенсивно вивчати англійську мову, відвідував усі можливі заходи, лекції, конференції, де була можливість поспілкуватися англійською. Але насправді найкраще я удосконалив знання мови під час спілкування з іноземними студентами. У такому випадку потрібно думати, як поставити запитання чи як на нього відповісти і все це тільки англійською, адже твій співрозмовник не розуміє української мови».
 
Багато розповідав лектор і про книгу «Реформація: успіх Європи і шанс для України». До слова, це колективне наукове дослідження учених із п’яти країн світу, у якому вони спробували проаналізувати, чи існує причинно-наслідковий зв’язок між Реформацією й подальшим економічним і науковим розвитком країн Європи, яке видано в Україні за редакцією Р. Шеремети та Ольги Романенко.
 
Головна ідея книги – світоглядні зміни на користь біблійних принципів, як це сталося під час Реформації, мали величезний позитивний вплив на розвиток країн Західної Європи та світу.
 
«Освіта є важливим механізмом економічного зростання країн. Саме якість освіти, виміряна не кількістю років навчання, а тестуванням з математики та природничих наук, іноземних мов. Розвивайтеся, шукайте шляхи вчитися не лише в університеті, але й поза його межами, працюйте над власними та правильно аналізуйте чужі помилки, адже все це призводить до економічного зростання та успішного реформування нашої країни», – відповів Роман Шеремета на одне із запитань студентів «Що потрібно для отримання якісної освіти та розвитку?».
 
Поспілкуватися з гостем мали нагоду й науковці ТНЕУ, які зібралися у залі засідань Вченої ради ТНЕУ, де Роман Шеремета прочитав лекцію на тему: «Ранжування університетів, журналів та професорів у світі».
 
«Радий перебувати з робочим візитом у Тернопільському національному економічному університеті. Сподіваюся, що разом ми знайдемо відповіді на запитання щодо покращення рейтингу  український університетів», ­– зазначив лектор.
 
Під час бесіди були розглянуті питання стосовно експериментальної економіки, проаналізовано освітню систему в США та Європі, виокремлено причини падіння в рейтингу українських університетів, ранжування журналів та професорів, а також присутні почули як на практиці автор втілює у життя задумане. Також  Роман Шеремета поділився досвідом правильної публікації міжнародного рівня для покращення рейтингу університету та яким чином він потрапив у рейтинг «Forbes», як один із двох найкращих українських економістів.
 
«Прикро, що українські університети впали в рейтингу за минулий рік і це насправді впливає на їхній статус у світі. Я переконаний в тому, що якість журналів, у яких публікуються  науковці внз, – це базові складові рейтингу. Моя порада: публікуйте статті в провідних міжнародних журналах і лише англійською мовою, а також створюйте дослідницькі групи (інститути) відповідно наукових інтересів. Це конкретний крок, який визнаний у світі», – відповів лектор на одне із запитань присутніх.
 
Приємно, що на зустріч завітав заступник міського голови Леонід Олексійович Бицюра, який теж долучився до дискусії.
 
До слова, науковець розповів, що в п’ятницю матиме нагоду зустрітися з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич.
 
«Ми ніколи не зможемо дати практичні навички в університеті, які потрібні студентам для роботи. Для чого тоді університет? Вищий навчальний заклад формує цінності та особистості. Тому ми з Лілією Гриневич обговоримо реформи українських університетів, щоб наші дипломи були визнані в світі», – поділився деталями майбутньої зустрічі Роман Шеремета.
 
Цікаві думки, цікава особистість. Сподіваємося на результативні спільні проекти й дякуємо професору Роману Шереметі за цікаву лекцію, ґрунтовний діалог та візит до Тернопільського національного економічного університету.
 
]