» » У ТНЕУ відкрито Міжнародний центр культури та розвитку!

У ТНЕУ відкрито Міжнародний центр культури та розвитку!

Дата: 6-10-2017, 16:46 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Тернопільський національний економічний університет давно можна назвати центром міжнародної співпраці, міжкультурного спілкування, реалізації інноваційних проектів із зарубіжними колегами, налагодження нових наукових і культурних відносин. Адже одним із пріоритетних напрямів роботи професорсько-викладацького колективу вищого навчального закладу є ефективна спільна робота із зарубіжними науковцями. Черговим свідченням цього стало відкриття 6 жовтня 2017 року Міжнародного центру культури і розвитку ТНЕУ.
 
У цей день академічна спільнота університету вітала почесних гостей – Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні пана Юрая Сівачека, Надзвичайного і Повноважного Посла Угорщини в Україні пана Ерно Кешкеня, Надзвичайного і Повноважного Посла Чеської Республіки в Україні пана Радека Матулу. Також на відкриття Центру завітали голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Степанович Барна та заступник міського голови Тернополя Леонід Олексійович Бицюра.
 
Дійство, за доброю українською традицією, розпочалося з відвідин університетської Каплички Різдва Пресвятої Богородиці.
 
Символічною стала урочиста церемонія підняття прапорів, адже прапори держав, що майоріли у небі є свідченням не просто співпраці, а дружніх відносин, які є основою спільних наукових пошуків, обміну досвідом, нових проектів та інноваційних ідей між науковцями країн-партнерів.
 
Вітаючи присутніх, ректор ТНЕУ доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий зазначив: «Переконаний, що наші науковці і надалі ефективно впроваджуватимуть навчальні програми у співпраці з колегами університетів Словацької Республіки, Угорщини та Чеської Республіки, а відкриття Міжнародного центру культури і розвитку стане можливістю для кожного з нас більше дізнатися про історію, культуру, систему освіти держав-партнерів. Адже дієва міжкультурна комунікація є підґрунтям для подальшої спільної роботи».
 
«Ми раді чудовій можливості відвідати ваше прекрасне місто Тернопіль і ваш університет. Нашою місією є ознайомитися із тим, як живе Західна Україна. Це дасть нам нагоду напрацьовувати подальші напрями співпраці, формувати шляхи вирішення проблемних питань, працювати задня подальшого розвитку краю», – звернувся до викладачів і студентів Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Юрай Сівачек.
 
Пан Ерно Кешкень, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні, підкреслив: «З нетерпінням чекаємо зустрічі із студентами вашого університету, адже молодь – це майбутнє держави. Саме їм будувати наш завтрашній день».
 
«Ми раді, що студентська молодь цікавиться життям зарубіжних країн. Ми повинні всіляко підтримувати молодіжні починання та ініціативи й допомагати їх реалізовувати, адже молодь – рушій нашого подальшого розвитку», – додав Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.
 
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять про синів і дочок, які віддали своє життя у боротьбі за краще майбутнє своєї держави.
 
Традиційно ректор, голова Тернопільської ОДА і Надзвичайні та Повноважні Посли посадили дерево на Алеї почесних гостей ТНЕУ, а далі перерізали символічну стрічку з нагоди відкриття Міжнародного центру культури та розвитку.
 
Після урочистої церемонії поважні гості разом з Андрієм Ігоровичем мали нагоду поспілкуватися зі студентським активом Тернопільського національного економічного університету. Молодь цікавили питання навчальних обмінів, програм двох дипломів, освіти за кордоном, виплати стипендій, можливостей стажування у вищих навчальних закладах Угорщини, Словаччини і Чехії, а також культура країн-партнерів. Гості надавали ґрунтовні відповіді на усі запитання юнаків і дівчат.
 
Надзвичайні та Повноважні Посли переглянули мистецьку виставку у холі центрального корпусу ТНЕУ «Побутова феєрія», взяли участь у студентському ярмарку, ознайомилися з виставкою книг Бібліотеки ім. Л. Каніщенка вищого навчального закладу, а також долучилися до перегляду концертної програми з нагоди відкриття Міжнародного центру культури і розвитку.
 
Звертаючись до глядачів мистецького дійства, Андрій Ігорович зауважив: «Сьогоднішнє відкриття Міжнародного центру культури і розвитку є надзвичайно вагомою подією для нашого вищого навчального закладу. Сприяння ефективній міжкультурній комунікації дає можливість викладачам та студентам пізнати культуру країн-партнерів, дізнатися про зарубіжні новації у системі освіти, обмінятися інноваційними ідеями, напрацьовувати спільні дієві проекти. Попереду ще багато планів, напрацювань і багато роботи, яка вимагатиме від нас нестандартних рішень, наполегливості, цілеспрямованості, прагнення до подальшого розвитку. Усе це є неможливим без плідної роботи разом із нашими зарубіжними колегами, адже завдання, які ставить перед собою Центр спрямовані саме на нашу спільну діяльність».
 
Також ректор ТНЕУ розповів про співпрацю професорсько-викладацького колективу університету із зарубіжними колегами, зокрема, науковцями Університету Матея Бела, Пряшівського університету, Університету Павла Йозефа Шафарика, Тренчинського університетом ім. Александра Дубчека (Словацька Республіка); Університету прикладних наук імені Яноша Кодолані, Центрально-Європейського університету в м. Будапешт (Угорщина); Чеського технічного університету й Південночеського університету в місті Чеське Будейовіце (Чеська Республіка).
 
Про роботу з науковцями Тернопільського національного економічного університету розповіла Олена Михайленко – співзасновник канадської корпорації Vistas Canada Edu, з якою у травні 2017 року підписано угоду про співпрацю, предметом якої є обмін досвідом у галузі культури, освіти і науки та сприяння їх розвитку, налагодження зв'язків між ТНЕУ та освітніми закладами Канади.

Музичні вітання, у яких була представлена культура різних країн-партнерів ТНЕУ, гостям дарували творчі колективи відділу гуманітарної освіти та виховання вищого навчального закладу.
 
Університетська спільнота ТНЕУ щиро дякує Надзвичайним і Повноважним Послам Угорщини, Словацької Республіки, Чеської Республіки за змістовний та цікавий діалог. Переконані, що науковці нашого вишу й надалі формуватимуть ефективні професійні та дружні відносини з країнами-партнерами і сподіваємося на подальшу взаємовигідну та плідну співпрацю!