» » Історичні читання з нагоди 75-річчя створення УПА

Історичні читання з нагоди 75-річчя створення УПА

Дата: 17-10-2017, 14:45 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З нагоди 75-ї річниці створення Української повстанської армії у Чортківському навчально-науковому інституті підприємництва і бізнесу ТНЕУ відбулися історичні читання. Захід розпочала директор ЧННІПБ ТНЕУ к.е.н., доцент Кульчицька Н. Є., яка відзначила неоціненний слід в історії України, що залишився внаслідок діяльності УПА. Це приклад відданості, лідерства, незламності духу українського народу, який і зараз, крізь роки, проявляється уже в сучасних подіях.
 
Метою історичних читань стало залучення студентів та викладачів до розгляду основних ідеологій однієї з найлегендарніших організацій – УПА. Надія Євстахівна підкреслила важливість цього заходу, оскільки для кожного свідомого громадянина своєї держави знання історії та підтримки основних принципів її становлення є невід’ємною складовою.

Упродовж зустрічі присутні переглянули фільм про історію створення УПА. Кандидат економічних наук., доцент Яковець Т. А. презентувала виступ «Українська Повстанська Армія (УПА): що потрібно знати», в якому виокремила напрями діяльності УПА, функціональні відмінності, структуру повстанської армії. Далі студенти обговорювали 12 особливих та маловідомих фактів діяльності УПА та інтерпретували їх в сучасність. Наприклад, найважливішою складовою діяльності УПА була пропаганда. Це означає те, що «лісова армія» випередила час, зробивши основну ставку на поширення інформації. Або ж використання екзотичних «нікнеймів УПА» (позивних): Непитай, Непий, Угадай, Зірвишапка, Розбийгора теж перекликаються з сьогочасними мотивами. Кандидат економічних наук, доцент Костишин Н. С. пригадала кілька основних постатей того часу, їх внесок у діяльність УПА та розвиток української державності. Викладацько-студентський колектив не оминув увагою розвиток УПА на Тернопільщині. Особливого акценту в обговоренні набула подія з виявлення масового поховання розстріляних нацистами 27 листопада 1942 року українців – членів ОУН та їх симпатиків на території поля Чортків-Ягільниця. Кандидат економічних наук, викладач Чекаловська Г. З. зачитала спогади очевидців щодо обставин смерті 52-х українських політв’язнів, що зворушили усіх присутніх. Хвилиною мовчання вшанували загиблих у боротьбі за захист та незалежність України.
На завершення к.і.н., старший викладач Давидовська Г. І. підсумувала зустріч, зазначивши, що історія боротьби УПА безпосередньо торкнулася багатьох родин, зокрема і на Чортківщині. Про ці події у Чорткові зняли кінострічку «Вишневі ночі».

Невимовна гордість за наших героїв і водночас біль від втрат цвіту нації переповняли усіх під час заходу. Пишаймося, що ми українці. Пам'ятаймо, що своїми вчинками будуємо майбутнє країни. Нехай подвиги у минулому та сучасні перемоги наших героїв надихають нас на добрі справи, чесність та відважність. Слава Україні! Героям слава!