» » Науковий семінар «Феномен біткойн»

Науковий семінар «Феномен біткойн»

Дата: 25-10-2017, 16:58 | Автор: студентка 2 курсу ФББ Ярослава Ковальчук

 23 жовтня 2017 року відбувся науковий семінар на тему: «Феномен біткойн». Захід організовано з ініціативи учасників студентського наукового гуртка «Грошова парадигма» кафедри банківської справи.
 
До участі у заході долучилися куратори СНГ «Грошова парадигма» – к.е.н., доцент Малахова Олена Леонідівна, к.е.н., доцент Іващук Ольга Олегівна, а також завідувач кафедри банківської справи д.е.н., професор Дзюблюк Олександр Валерійович та викладачі кафедри к.е.н., доцент Чайковський Ярослав Іванович, к.е.н., доцент Балянт Ганна Романівна, к.е.н., доцент Стечишин Тетяна Богданівна.
 
Розпочала науковий семінар студентка ЕА-21 Юлія Чорногуз, виступивши з доповіддю на тему: «Феномен біткойн – переваги і недоліки криптовалюти, вплив на сучасний фінансовий простір». Було зазначено, що поняття «електронна валюта» з'явилося не так давно, проте інтерес до цього явища, що претендує на роль грошей нового покоління, постійно зростає. Спочатку біткойни були затребувані тільки в середовищі математиків, криптографів, а також людей, дуже сильно захоплених комп'ютерними і мережевими технологіями. Тоді біткойни слугували просто доказом того, що можливі електронні гроші, котрі не мають гарантованого забезпечення. Скоріше, їх можна назвати електронним аналогом золота:  як і золото, біткойн складно добувати, його кількість обмежена, а трудомісткість видобутку з часом тільки зростає.
 
Студентка назвала переваги використання біткойну: децентралізована система, повна анонімність, у транзакціях комісія відсутня або дуже мала (0.0001btc), і транзакції відбуваються дуже швидко, міжнародний обіг, прозорість та нейтральність.
 
Звичайно ж недоліки також присутні. Студентка зазначила, що основними мінусами використання біткойнів є: цінова нестабільність, втручання хакерів, проблематичність повернення, недовіра користувачів.
 
Наступною доповідала студентка ФБС-32 Слободецька Віта із темою «Віртуальна валюта Bitcoin». Було зазначено, що у сучасному світі біткойн та інші криптовалюти в цілому починають все частіше про себе заявляти. Відтак із ростом популярності росте і цінність валюти. На даний момент криптовалютою №1 є біткойн. Саме він є першопрохідцем, який зараз починає широко використовуватися не лише учасниками криптовалютних спільнот, а й глобальними корпораціями та банками. Завдяки технології блокчейну, біткойн виглядає досить надійною та надзвичайно прогресивною у перспективі валютою на світовому економічному ринку.
 
Також студентка зазначила, що на ринку криптовалют відбулося чергове потрясіння. Досягнувши 2 вересня історичного максимуму на позначці майже в $5000, ціна біткойна на 14 вересня обвалилася на 20%, до $3900. А у п'ятницю 13 жовтня курс біткоіни досяг нового рекордного рівня, продовживши тенденцію зростання. Курс криптовалюта номер один зріс до $ 5900, менш ніж через місяць після падіння нижче $ 3000. «Відштовхнувшись» від локального мінімуму, біткоін на очах виріс більш, ніж на 80%. (На момент публікації курс біткоіна знаходиться на позначці $ 5792). Цього року ціна біткоіни неодноразово досягала нових рекордних максимумів, і зараз, в цілому, ринок криптовалют продовжує набирати обертів і рости в розмірах.
 
Було зазначено, що у Верховну Раду України 6 жовтня подали законопроект «Про обіг криптовалют в Україні». Прийняття цього законопроекту дозволить легалізувати криптовалюту та встановить норми регуляції правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптовалюти в Україні. На даний момент криптовалюта в Україні ніяк не регулюється.
 
Використання криптовалют вказується у декількох пунктах, а саме:
1. Суб’єкт криптовалютних операцій має право вільно розпоряджатись криптовалютою, зокрема здійснювати операції обміну криптовалюти будь-яких видів на іншу криптовалюту, обмінювати її на електроні гроші, валютні цінності, цінні папери, послуги, товари тощо.
2. До криптовалюти застосовуються загальні норми які розповсюджуються на право приватної власності.
3. Порядок оподаткування операцій з майнінгу, міни обміну криптовалюти регулюється чинним законодавством України.
4. Використання криптовалюти не може бути застосовано проти основ національної безпеки України, для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, вчинення терористичних актів, фінансування тероризму, легалізації (відмивання) доходів одержаних злочином шляхом, обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших протиправних діяннях.
5. Суб’єкт криптовалютних операцій самостійно дбає про захист криптовалюти та цілісність системи блокчейн. 
 
На даний момент законопроект «Про обіг криптовалют в Україні» знаходиться на розгляді у профільних комітетах ВРУ, зокрема Комітеті з питань фінансової політики і банківської діяльності, з питань інформатизації та зв'язку, з питань економічної політики, Комітету з питань бюджету та інших. Про конкретну дату голосування стосовно цьому проекту наразі не повідомляється.
 
Модераторами заходу виступили к.е.н., доцент Малахова Олена Леонідівна та к.е.н., доцент Іващук Ольга Олегівна, які подякували усім доповідачам, студентам та викладачам за активне обговорення тематики наукового семінару.