» » Круглий стіл «Україна – країни Африки: глобальні виміри співробітництва»

Круглий стіл «Україна – країни Африки: глобальні виміри співробітництва»

Дата: 2-11-2017, 16:36 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Першого листопада 2017 р. у Тернопільському національному економічному університеті відбувся круглий стіл «Україна – країни Африки: глобальні виміри співробітництва». Організаторами заходу виступили Тернопільський національний економічний університет, Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати, ГО «Стратегічні інноваційні студії».
                                                                              
До участі у заході долучилися науковці, студенти Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ТНЕУ, представники Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (в особі Віце-президента з питань регіонального співробітництва Демкури Тараса Володимировича, ГО «Африканська Рада в Україні» (в особі Президента Діалло Ісси Садіо), органів місцевого самоврядування, Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області.
 
Учасники наукової зустрічі поставили за мету обговорити можливості активізації співпраці України з країнами Африки в умовах посилення глобальних викликів та формування спільного бачення вирішення проблем їхньої взаємної інтеграції в соціально-економічний та освітній простір.
 
Модератор круглого столу д.е.н., професор Іващук Ірина Олегівна привітала учасників і зазначила: «Африка – це той континент, де прихований колосальний потенціал розвитку (економічного, людського, культурно-цивілізаційного). Африканські країни за останні десятиліття демонструють значний прогрес в економічному та людському розвитку, що підтверджують результати досягнення Цілей розвитку тисячоліття до 2015 року. Разом з тим, при збереженні теперішніх темпів економічного зростання ставиться під сумнів можливість виконання Цілей сталого розвитку до 2030 року. Тим більше, існують регіональні асиметрії соціально-економічного розвитку країн Африки, проблеми гендерної нерівності, голоду (про що неодноразово наголошує FAO)  та нерівномірного доступу до питної води, медичних та освітніх послуг, екологічні проблеми, тощо».
 
Іващук І. О. наголосила, що є багато спільного між Україною та африканськими країнами, бо наша країна також намагається інтегруватися в глобальний простір і має низку соціально-економічних та екологічних проблем. Тому поглиблення співробітництва з африканськими країнами – це один із векторів реалізації зовнішньоекономічної стратегії, тим більше в умовах переорієнтації експортно-імпортних товарних потоків. Це має бути новий якісний вимір налагодження співпраці, адже соціально-економічний та освітній простір України є відкритим для країн Африки.
 
З вітальним словом до учасників звернувся проректор з наукової роботи ТНЕУ, д.е.н., професор Задорожний Зеновій-Михайло Васильович, який передав вітання від ректора ТНЕУ Крисоватого Андрія Ігоровича та підкреслив, що поглиблення співробітництва між Україною і країнами Африки є важливим з точки зору розширення напрямів співпраці, в тому числі у науково-освітній сфері, взаємного переплетення практичного досвіду економічних реформ в умовах глобалізації та необхідності обрання країнами такого шляху розвитку, щоби не залишитися сировинними придатками для розвинених країн.
 
У вітальному слові проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність), д.е.н., професор Монастирський Григорій Леонардович наголосив, що проведення в університеті круглого столу з проблематики розвитку ариканського континенту та співробітництва з Україною розпочинає цикл Африканських читань, які стануть традиційними. Африка є важливою для України не тільки з економічної точки зору, але й ментальної, оскільки європейський соціальний простір індивідуалізується та замикається в собі, натомість африканці є відкритими та здатними до роботи в команді. Монастирський Г. Л. зазначив: «Коли я відвідував з робочим візитом Гану, я був приємно вражений цією країною і людьми. Там, в Африці, залишилася частинка мого серця».
 
Віце-президент з питань регіонального співробітництва Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати, к.е.н. Демкура Тарас Володимирович відзначив важливість організації таких заходів та наголосив, що Міжнародна Торгова Палата активно долучається до розширення співпраці між Україною та країнами Африки (на цьому континенті діють її представництва), вказав основні напрями діяльності організації. Демкура Т. В. зазначив, що Україна має всі перспективи розширити торговельну присутність на африканському континенті, а долучення до співробітництва в економічній сфері ще й освітнього напрямку  – це новий важливий етап у поглибленні українсько-африканського співробітництва, який матиме подальший розвиток.
 
Президент ГО «Африканська Рада в Україні» Діалло Ісса Садіо привітав учасників круглого столу та зазначив, що такі зустрічі є надзвичайно важливими, бо Україна та країни Африки мають багато спільного в історичному аспекті та здобутті незалежності, тому приємно, що в ТНЕУ започатковано такий захід. Учасників було ознайомлено із основними напрямами діяльності ГО «Африканська Рада в Україні». Серед основних векторів подальшої співпраці Діалло Ісса Садіо визначив такі: підтримка студентів з країн Африки, розвиток діалогу культур, запровадження дистанційного навчання, організація спільних заходів.
 
Також зі словами вітань виступив директор ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина, к.е.н., доцент Таранов Ігор Михайлович.
 
До обговорення дискусійних напрямів зустрічі долучилися заступник начальника Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області Лобач Т. І., начальник Управління стратегічного розвитку міста Тернопільської міської ради Дейнека Ю. П., завідувач кафедри міжнародної економіки д.е.н. Куриляк В.Є. та представники кафедри міжнародної економіки (Зварич І. Я., Зварич Р. Є., Комар Н. В., Карась О. С., Герман Л. Т., Пінь А. М., Живко М.А.), завідувач кафедри міжнародного бізнесу та туризму д.е.н. Гуменюк Ю. П., викладачі кафедри міжнародних економічних відносин.
 
Приємно, що активними учасниками заходу були студенти ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина.
 
Значний інтерес викликали такі доповіді:
– Образ і місія України у Новому світовому економічному порядку (завідувач кафедри міжнародної економіки ТНЕУ, д.е.н., професор Куриляк В. Є.);
– Освіта в Україні як перспективний вектор виходу на африканський ринок (докторант кафедри міжнародної економіки ТНЕУ, к.е.н., доцент Зварич Р. Є.);
– Проблеми подолання корупції та їх вирішення для Сьєрра-Леоне та України (студ. Брімах-Саллу Суллаіман, Шеріфф Мохамед);
– Глобальні проблеми та соціально-економічна інтеграція країн Африки (студ. Ангус Хіладай Квапая);
– Глобальні проблеми для України та країн Африки (студ. Машталір Ольга);
– Глобальні екологічні проблеми африканських країн (студ. Ісмаель Бамбей Лахаі Шеріф, Ндуе Екпене Мерсель);
– Освіта в Гані (студ. Анані Фаустіна);
– Залучення іноземних студентів в Україну (студ. Кош Аделіна);
– Освіта в Демократичній Республіці Конго (студ. Тшілефу Мелісса та Кассендве Абрахам);
– Освіта в Зімбабве (студ. Мавадза Пруденс);
– Освіта в Нігерії (студ. Ікеме Файт);
– Відмінності між українською та африканською освітою. Чому іноземні студенти обирають освіти в Україну (студ. Швець Олеся, Заворотна Вікторія);
– Інтеграційні процеси в країнах Африки (студ. Ловягін Сергій).
– Україна – країни Африки: оцінка туристичної привабливості (студ.  Белюх Тетяна,Пилипчук Катерина);
– Гендерна нерівність в Конго (студ. Манене Кефу Меліса);
 
Підсумком роботи учасників круглого столу стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Тернопільським національним економічним університетом та ГО «Африканська Рада в Україні».
 
Учасники заходу позитивно оцінили його роботу та окреслили перспективні вектори співробітництва. Разом з тим, залишається низька дискусійних питань.
 
Чому країни Африки та Україна вразливі до зовнішніх викликів? Чи зможуть ці країни у майбутньому змінити траєкторію свого розвитку? Чи залишаться вони сировинним доповненням для економічно розвинених країн і плацдармом для реалізації їхніх інтересів? Чи зможе Україна використати взаємну економічну та освітню інтеграцію з країнами Африки для свого розвитку? Саме ці напрями і стануть предметом обговорення на наступних Африканських читаннях.