» » У ТНЕУ відбулася он-лайн лекція професора Вроцлавського економічного університету Анетти Зелінської

У ТНЕУ відбулася он-лайн лекція професора Вроцлавського економічного університету Анетти Зелінської

Дата: 8-11-2017, 15:20 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Восьмого листопада 2017 р. у Тернопільському національному економічному університеті відбулася відкрита он-лайн лекція професора Вроцлавського економічного університету Анетти Зелінської на тему: «Розвиток екологістики – приклади хорошої практики». 
                                                               
Ініціатором організації наукового заходу виступив колектив факультету фінансів, а саме  кафедри податків та фіскальної політики (к.е.н., доц. А. Я. Кізима, к.е.н., доц. А. І. Луцик, к.е.н., доц. Г. В. Василевська).
 
Цікаві та змістовні тези стосовно основних проблем екологістики в Польщі та світі презентувала лектор з Вроцлавського економічного університету. Професор розкрила суть системи переробки вторинної сировини в Польщі; охарактеризувала сучасний стан та проблеми екології загалом; навела приклади успішної реалізації екологістики провідними фірмами світу (SONY, Coca-Cola, H&M), а також окреслила перспективи імплементації досвіду Польщі в Україні та можливості імпорту й розмитнення екологозберігаючих технологій в Україну.
 
В процесі обговорення представленого лекційного матеріалу викладачі та студенти кафедри податків та фіскальної політики відзначили актуальність тематики, оскільки з 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.
 
За статистичними даними в Україні 94% відходів вивозиться на полігони й лише 2,8% – переробляється, а у Польщі цей показник становить близько 60%. Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі засвідчила наскільки неефективною є така модель вирішення «сміттєвого питання», адже сміття роками накопичується та забруднює українські чорноземи, річки та атмосферу. Це своєю чергою негативно впливає на рослини, тварини та здоров’я громадян, попри те що, за оцінками експертів, приблизно 40% відходів – це корисні і цінні вторинні ресурси.