» » Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію

Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію

Дата: 13-11-2017, 14:32 | Автор: студентка групи ГЗ-11 Вінярчук Аліна

 Особливістю природничих наук є тісний зв’язок теорії і практики. Це дає можливість наочно споглядати теоретичні положення, доторкатися до вивчених понять, явищ.
 
У рамках вивчення геології  студенти першого курсу спеціальності «Геодезія та землеустрій» факультету аграрної економіки і менеджменту спільно із своїми колегами, що вивчають менеджмент природокористування та економічну оцінку землі, 9 листопада 2017 року здійснили пізнавальну екскурсію до трьох геологічних пам’яток: печери «Кришталева» в с. Кривче Борщівського району, Чортківського відслонення геологічного періоду девону та Звенигородського відслонення періоду силуру. Гідом став представник Клубу мандрівників «Carpe Diem» Роман Бронецький.
 
Відслонення Девону поблизу міста Чортків – це геологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Вона розташована біля північної околиці села Горішня Вигнанка Чортківського району Тернопільської області. Під охороною перебуває відслонення потужної товщі темно-коричневих, зеленувато-сірих тонковерствуватих аргілітів з окремими прошарками вапняків, що містять рештки тентакулітів, остракод тощо.
 
Досить цікавою була екскурсія по печері «Кришталева» в с. Кривче Борщівського району. Вважається, що її відкрив монах Габріель Жанжинський у 1721 році, але на той час нею ніхто не цікавився і про печеру забули. Та з часом її почали прочищати і відкривати нові коридори.
 
Перед гостями печери – два з половино кілометри екскурсійної траси, півтори години шляху у світі казки. Перші 500 м вхідного коридору спочатку насторожують. Під ногами кольоровими плямами жовтіють тьмяні відблиски світильників. Склепіння та стінки вилискують темно-коричневим гіпсом, гладенько відшліфованим стародавніми водами. Цей коридор переходить у зал Скель, де по долівці розкидані кам'яні піраміди, паралельно до нього тягнеться коридор кам'яних бурульок (сталактитів), де зі стелі звисають химерні гіпсові нарости, а в Зоологічному залі гіпси нагадують різних тварин. Іноді можна побачити живих кажанів, причому зовсім близько, вони висять на стелі або пролітають над головами.
 
Екскурсовод Галина розповіла легенду, яка дуже насторожила студентів. У легенді розказується, що дівчата на ім'я Наталія, які бувають у цій печері повинні давати відкуп, щоб міфічний господар їх там не залишив. Студентка ФАЕМ Наталочка не хотіла ризикувати, тому також кидала монетки господарю. Екскурсія Кришталевою печерою в Кривче є дуже цікавою, однак слід обережно відвідувати цю пам'ятку тим, хто боїться замкненого простору, оскільки це безпросвітня довга нора, з якої можна вийти, тільки пройшовши її до кінця.
 
Потім молодь відправилася до села Звенигород, розташованого в безпосередній близькості до Дністровського каньйону – одного із семи природних чудес України. Каньйон утворений річкою Дністер і розташований в межах чотирьох областей: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. На Дністровських схилах є велика кількість рідкісних рослин, тварин, птахів. Теплий клімат у каньйоні відрізняє цю місцевість від інших територій Західної України. Мальовничий ландшафт гірського типу, чарівні ліси, річка, печери, химерні скелі, пташине різноголосся роблять Дністровський каньйон справді райським куточком природи.
 
Тут юнаки і дівчата ознайомилися зі Звенигородським відслоненням силуру і девону, які утворюють унікальні пам’ятки неживої природи, відомі вченим геологам у всьому світі. Силурійський розріз, що виходить на поверхню тут в долині Дністра, за повнотою відслонення, виразністю і фауністичною характеристикою є одним із кращих у світі, а за багатством і різноманітністю органічних залишків у суміжних пластах силуру і девону та легкою доступністю не має собі рівних. Це справжня геологічна енциклопедія, в якій зафіксовано еволюцію земної кори та органічного світу віком понад 400 мільйонів років.
 
Окрім геологічної пам’ятки в селі Звенигород знаходиться столітній панський палац, зведений у 1918 році віденськими архітекторами у стилі пізнього класицизму, а також унікальна біологічна пам’ятка – величні дуби, яким більше двохсот років.
 
Екскурсія завершилася в теплому дружньому колі біля багаття. Студенти разом розпалювали вогнище, готували бутерброди і кашу, варили трав’яний чай і грибну юшку. Прекрасні екскурсійні об’єкти і неймовірно красивий вид на Дністер додали теплої та дружньої атмосфери. Під час такого пікніку куратор, доцент кафедри менеджменту біоресурсів і природокористування Волошин Р.В. посвятив юнаків і дівчат у студенти. Це було досить емоційно і по-домашньому. Вечір продовжився веселими розмовами і піснями під гітару, які лунали всю дорогу від берегів Дністра до Тернополя.
 
Перша студентська екскурсія за час навчання в ТНЕУ завершилася. Емоції і естетична насолода, яку отримала молодь налаштовують на нові подорожі і звершення, які (а кожен із молодих людей у цьому впевнений) не забаряться!