» » Сьогодні Сергію Іллічу Юрію виповнилося б 68…

Сьогодні Сергію Іллічу Юрію виповнилося б 68…

Дата: 30-01-2018, 11:12 | Автор: Директор Музею історії ТНЕУ

 Сьогодні Тернопільський національний економічний університет згадує професора Сергія Ілліча Юрія – свого четвертого ректора, якому б виповнилося 68 років.
                                                   
Уродженець мальовничої Буковини майже все своє свідоме життя присвятив Тернопільському національному економічному університету, ставши у 1971 році його студентом і пройшовши згодом шлях до ректора. Сергій Ілліч працював викладачем, старшим викладачем, доцентом кафедри грошового обігу і кредиту, деканом фінансово-економічного факультету Тернопільського фінансово-економічного інституту. У 1981 році С. І. Юрій закінчив аспірантуру Московського економіко-статистичного інституту, захистив кандидатську дисертацію. Згодом – завідувач кафедри фінансів, директор Інституту фінансів Тернопільської академії народного господарства. У 1996 році захистив докторську дисертацію «Спільне підприємництво в Україні: фінансовий аспект розвитку». З 2002 року С. І. Юрій ректор ТАНГ (з 2005 року – Тернопільського державного економічного університету, з 2006 до 2012 року – Тернопільського національного економічного університету).
 
З діяльністю Сергія Ілліча на посаді ректора пов’язані вагомі здобутки університету: присвоєння статусу національного, зростання авторитету та високого іміджу, перетворення у потужний осередок науки та освіти міжнародного рівня, в один із найпрестижніших навчальних закладів України. Всі свої сили, досвід, енергію ректор спрямовував на становлення ТНЕУ, формування якісного складу науково-педагогічних працівників, створення ефективної системи фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу та розвиток матеріально-технічної бази.
 
Сергій Ілліч говорив: «Вчіться передбачати і передбачувати те, що чекає на вас у майбутньому. Вірте у свій правильний вибір, у свої сили та організаторські здібності, і тоді майбутнє принесе вам задоволення і радість».
 
С. І. Юрій – знаний науковець, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч наук і техніки України, академік академії економічних наук України, академік Академії наук вищої школи України, автор близько 200 наукових праць, у т. ч. 12 монографій, 8 навчальних посібників, 5 підручників. Керівник і розробник 10 наукових тем державного значення. У науці досліджував проблеми фінансів у ринкових відносинах на мікро- та макрорівнях і проблеми міжнародних валютно-фінансових відносин. Керівник і розробник наукових тем «Розробка основних напрямів стратегії і тактики управління фінансами», «Реформування фінансового механізму вищої освіти», «Фінансова політика в стратегії соціально-економічного розвитку України». Підготував 26 кандидатів наук, 6 докторів наук.