» » «Захищати Україну і бути захищеними державою», – такі питання хвилюють нині звільнених у запас військовослужбовців…

«Захищати Україну і бути захищеними державою», – такі питання хвилюють нині звільнених у запас військовослужбовців…

Дата: 2-03-2018, 10:05 | Автор: Марія Баліцька, головний редактор газети ТНЕУ "Університетська думка"

 Є така мрія – бути захисником…
Є така професія – захищати Україну.
У мирний час військова виправка, мундир, військові навчання, високі оклади, вагоме соціальне забезпечення після виходу на пенсію та інші численні переваги виглядали так романтично, що юнаки та й дівчата масово вступали у вищі навчальні заклади України, які підпорядковані, зокрема, Збройним Силам України.
 
Але в Україну прийшла війна… Масова мобілізація громадян України заради захисту держави від агресії нападників збільшила кількість звільнених у запас військовослужбовців. І виникло питання адаптації до мирного життя вчорашніх бійців, які уже самі були вимушені стріляти у ворога, бачили смерть побратимів, мають поранення, були у ворожому полоні, хоронили побратимів…
 
У Тернопільському національному економічному університеті, в рамках реалізації проекту «Україна – Норвегія», що  фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Норвегія, безпосереднім партнером проекту з норвезького боку є університет Норд та Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний Фонд Соціальної Адаптації» (Україна), – уже кілька років поспіль діють курси перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців та членів їхніх сімей.
 
28 лютого 2018 року відбулося офіційне відкриття весняного семестру курсів за спеціальністю «Підприємництво» для групи слухачів, серед яких звільнені в запас військовослужбовці, учасники АТО, члени їхніх сімей.
 
Вітаючи студентів, які пройшли дорогами війни, і ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий, і голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Степанович Барна, і заступник командира 44 окремої артилерійської бригади з морально-психологічного забезпечення Володимир Віталійович Затурський висловлювали сподівання, що отримані економічні знання стануть не лише запорукою подальшого успіху слухачів курсів на шляху самореалізації, а й сприятимуть їм у відкритті приватних справ чи в утвердженні-вдосконаленні уже діючого власного бізнесі і навіть створити нові робочі місця для незайнятого населення краю, і допоможе у цьому актуальна і затребувана на сучасному ринку праці спеціальність «Підприємництво», яку й прийшли опановувати слухачі.
 
Про мету, зміст та завдання проекту, особливості навчання,  про те як будуть проходити лекції зарубіжних викладачів, бізнес-тренінги підприємців-практиків, топ-менеджерів, провідних науковців університету розповіла слухачам курсів директор Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій ТНЕУ Оксана Миронівна Десятнюк.
 
Присутні переглянули відеофільми  про проект «Україна – Норвегія», про саме Королівство Норвегія, зацікавлено слухали відео-враження слухачів, які свого часу уже закінчили курси перепідготовки.
 
Через три місяці свої враження від навчання розкажуть нинішні слухачі курсів… А поки що вони отримали посвідчення, які дають їм право скористатися фондами електронної бібліотеки нашого університету та бібліотеки ім. Л. Каніщенка, використовувати можливості лінгафонних кабінетів, комп’ютерних лабораторій, а також зміцнювати здоров’я та підтримувати військову виправку у спортзалах та майданчиках ТНЕУ. 
 
Мені вдалося поспілкуватися із звільненими у запас військовослужбовцями, які стали слухачами курсів перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців та членів їхніх сімей спеціальністю «Підприємництво» і запитати, чого вони очікують для себе від проекту.
 
– Сподіваюся, що під час навчання за даним проектом я отримаю для себе нові – економічні знання, які допоможуть мені у подальшому самореалізуватися, – зізнався В. В. Варгатюк.
 
Віктор Володимирович Варгатюк – тернополянин, який закінчив Гуштинську дев’ятирічку на Борщівщині, опісля здобув фах кухара-кондитера у Галицькому коледжі; у 2014 році був призваний служити в Збройних Силах України і розподілений спочатку в 54 окремий розвідувальний батальйон, а від травня 2015 року – служив у 131 батальйоні куреня «УНСО»; має нагороди і відзнаки, зокрема від громадських організацій…
 
Про війну, як правдивий розвідник, говорить неохоче…
 
Зате радісно згадує, як готував військовим побратимам бараболі зі смаженими білими грибами, як любить придумувати страви з м’яса і охоче ліпить вареники..
 
Олег Борисович Худий до участі у війні уже мав свою приватну справу – займався будівельними матеріалами…
 
Пройшов пекло війни – від Луганська до Рубіжного…
Зараз – демобілізований…
 
– Я прийшов на навчання до Тернопільського національного економічного університету – щоби отримати сучасні економічні знання, які допоможуть мені краще орієнтуватися і на ринку праці, і на бізнес-ринку, адже довкола усе постійно змінюється, ніщо не стоїть на місці… А людина-бізнесмен повинна бути креативною і постійно тримати руку на пульсі життя, стати господарем своєї справи, – мовив на прощання О. Б. Худий.
 
Божа справа: бути військовим і захищати рідний край, народ, Україну.
Людські справи: звільнившись у запас, військовослужбовці прагнуть відчувати себе захищеними державою.
 
Збройні Сили України мають чимало програм захисту звільнених у запас військовослужбовців та членів їхніх сімей.
 
Долучився до  цієї благородної справи і Тернопільський національний економічний університет, у якому на курсах перепідготовки, в рамках реалізації проекту «Україна – Норвегія», допомагають звільненим у запас військовослужбовцям та членам їхніх сімей опанувати новий фах, знайти нових друзів, відкритися світові для повноти радості життя і надалі бути корисним собі, сім’ї, краю, людям, державі Україна.
 
Марія Баліцька, 
головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка»