» » «Фінансові розслідування у контексті зміцнення фіскальної безпеки держави»

«Фінансові розслідування у контексті зміцнення фіскальної безпеки держави»

Дата: 2-03-2018, 14:19 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Другого березня у ТНЕУ відбулося засідання круглого столу на тему: «Фінансові розслідування у контексті зміцнення фіскальної безпеки держави». Організаторами наукового заходу виступили колективи кафедри податків та фіскальної політики факультету фінансів й кафедри економічної безпеки та фінансових розслідувань юридичного факультету.
 
Участь у круглому столі взяли професорсько-викладацький склад, докторанти, аспіранти, студенти юридичного факультету, факультету фінансів, коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ та представники Університету Державної фіскальної служби України (м. Ірпінь), Головного управління ДФС у Тернопільській області, Тернопільської міської ради, Управління Західного офісу Держаудитслужби в Тернопільській області.
 
Від імені ректора ТНЕУ А. І. Крисоватого учасників круглого столу привітав проректор з наукової роботи, доктор економічних наук, професор Зеновій-Михайло Васильович Задорожний: «Радий вітати сьогодні у цій залі науковців та практиків, які зібралися, щоб обговорити саме ті питання, які стосуються утвердження основних європейських цінностей у державній фіскальній політиці. Переконаний, що наш діалог буде конструктивним».
 
«Сьогодні ми матимемо нагоду обговорити проблеми здійснення державного фінансового контролю за формуванням та витрачанням бюджетних коштів, оскільки усі ми знаємо, що зараз існують протиріччя стосовно того хто повинен здійснювати цей контроль. Саме тому ми й організували такий науковий захід, аби визначити наукові рекомендації щодо актуальних питань сьогодення», – зауважив модератор заходу, завідувач кафедри податків та фіскальної політики, кандидат економічних наук, доцент Анатолій Ігорович Луцик.
 
До вітальних слів долучилася заступник начальника ГУ ДФС у Тернопільській області Надія Михайлівна Лопатинська: «Дуже цікаво сьогодні поспілкуватися з провідними науковцями й спільно напрацювати конкретні позиції, які стануть корисними у діяльності Державної фіскальної служби, Державної аудиторської служби, а також стануть запорукою зміцнення рівня фіскальної безпеки держави».
 
Заступник міського голови м. Тернополя з питань діяльності виконавчих органів ради Остапчук Вікторія Олександрівна відзначила вирішення проблематики запобігання правопорушенням бюджетного законодавства в органах місцевого самоврядування та доцільності створення єдиного органу боротьби з фінансовими правопорушеннями з метою уникнення дублювань функцій органів, на які покладено реалізацію контрольних та правоохоронних повноважень.
 
На практичному значенні заходу для студентської спільноти наголосив декан юридичного факультету ТНЕУ Сергій Володимирович Банах: «Приємно, що учасниками нашої зустрічі є представники Державної фіскальної служби, Держаудитслужби, місцевих органів влади, представники бізнес-структур, науковці. А особливо відрадно, що сьогодні тут присутні наші студенти. Адже таким чином вони матимуть нагоду краще зрозуміти специфіку діяльності зазначених установ, проблематику їхньої роботи, що у майбутньому буде корисним у власне їхній професійній діяльності».
 
Заступник декана факультету фінансів, канд. екон. наук, доцент Маршалок Тарас Ярославович передав вітання учасникам круглого столу від декана факультету фінансів, канд. екон. наук, доцента Кізими Андрія Ярославовича та структурував основні складові та ідентифікував загрози фіскальній безпеці держави в умовах формування та розвитку української державності.
 
Привітав присутніх і заступник начальника Управління – начальника відділу контролю в органах влади, оборони, правоохоронних органах та за місцевими бюджетами Управління Західного офісу Держаудитслужби в Тернопільській області Роман Михайлович Снігур: «Діалог науковців і практиків є дуже важливим і корисним для роботи будь якої установи. Тому сподіваємося, що наша сьогоднішня зустріч буде ефективною й принесе бажані результати».
 
Директор ТОВ «Аудиторсько-консультаційна фірма «ОРІЄНТИР-Т» Тарас Василь Михайлович зауважив на впливі стрімкого росту науки і технологій у сфері господарських відносин та доцільності інтенсифікації застосування сучасних методів виявлення та ефективної протидії фінансовим правопорушенням правоохоронними органами та органами державного контролю.
 
Учасники круглого столу мали нагоду взяти участь в обговоренні актуальних питань, представлених у доповідях.
 
Про розслідування кримінальних проваджень слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області розповів директор Навчально-наукового інституту економіки, оподаткування та митної справи Університету Державної фіскальної служби України, доктор економічних наук, професор Костянтин Іванович Швабій.
 
Начальник слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області Олег Омелянович Буць наголосив на важливих питаннях аналітичного та кадрового забезпечення процесу фінансових розслідувань.
 
Завідувач кафедри податків та фіскальної політики, кандидат економічних наук, доцент Анатолій Ігорович Луцик виступив з доповіддю на тему: «Перспективи організації фінансового контролю в контексті фіскальної безпеки України».
 
Перспективи створення Служби фінансових розслідувань в Україні розкрила доцент кафедри економічної безпеки та фінансових розслідувань ТНЕУ, кандидат економічних наук, доцент Ольга Юріївна Ніпіаліді.
 
Зацікавлення серед учасників заходу викликала доповідь стосовно впливу криптовалют на монетарну політику та фінансову безпеку держави, яку представила Олександра Богданівна Васильчишин, докторант кафедри податків та фіскальної політики ТНЕУ, кандидат економічних наук, доцент.
 
Про особливості та проблеми забезпечення фіскальної безпеки України в умовах фінансово-економічних дисбалансів розповіла Ольга Вікторівна Баранецька, доцент кафедри економічної безпеки та фінансових розслідувань ТНЕУ, кандидат економічних наук.
 
Доповіді учасників супроводжувалися жвавим обговоренням і викликали неабиякий інтерес у присутніх. Переконані, що робота колег була ефективною і сподіваємося, що усі напрацювання науковців під час засідання знайдуть своє практичне застосування у подальшій діяльності відповідних органів.