Що потрібно знати про кір?!

Дата: 5-03-2018, 16:38 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Кількість зафіксованих випадків захворювання на кір у Європі у 2017 р. збільшилася втричі. Європейський центр запобігання та контролю хвороб (CDC) у лютневому звіті повідомляє, що минулого року у 30 європейських державах було зареєстровано 14451 випадок захворювань на кір, у той час, коли у 2016 р. було 4643 випадки. Збільшення захворюваності пов’язане з великою кількістю випадків кору в Румунії (понад 10,6 тис.), Італії (майже 5 тис.), Греції (майже 1,5 тис.) та Німеччині (понад 900).
 
Останнім часом на Тернопіллі, як у всій Україні, склалась складна епідемічна ситуація щодо кору. В області в січні 2018 року зареєстровано 124 випадки кору, в лютому – 148. У місті Тернополі – у січні зареєстровано 24 випадки кору, в лютому – 29 (за даними органів охорони здоров’я).
 
Кір (лат. morbilli, англ. measles/rubeola) – гостра вірусна хвороба з групи інфекцій дихальних шляхів, яка проявляється інтоксикацією, гарячкою, запаленням верхніх дихальних шляхів, кон’юнктив, специфічною енантемою, макуло-папульозною висипкою.
 
Збудником кору є вірус, який передається за допомогою повітряно-крапельного механізму на значну відстань (через сходові клітки, коридори, вентиляційні шахти у сусідні кімнати і квартири). Також він може передаватись трансплацентарно.
 
Джерелом збудника є хвора людина з 2-х останніх днів інкубаційного періоду до 5 дня з появи висипки.  При ускладненні кору пневмонією період заразності збільшується до 10 днів. Природна сприйнятливість людей до вірусу дуже висока. Індекс контагіозності становить близько 1, тобто усі, хто не хворів на кір, але були у контакті з хворим, занедужують.
 
Виділяють чотири періоди захворювання: інкубаційний (від 9 до 21 дня), продромальний (2-3 дні), висипу та одужання.
 
Ранніми симптомами кору є підвищення температури тіла у поєднанні з нежитем, кашлем, кон’юнктивітом (тріада Стімсона). Одночасно з згаданими вище ознаками на слизовій оболонці рота навпроти малих корінних зубів з’являються плями Бельського-Філатова-Копліка – дрібні білувато-сіруваті цятки, які піднімаються над слизовою оболонкою і оточені вузькою червонуватою облямівкою (патогномонічний симптом кору). Ці плями зазвичай на 1-2 дні передують екзантемі і зникають через 1-3 дня після появи висипки. Найчастіше на 3-4-й день захворювання з’являється макулопапульозна висипка з тенденцією до злиття, що характеризується певною етапністю. У перший день вона виникає за вухами, на обличчі, шиї, верхній частині грудної клітки, наступного дня  поширюється на руки, тулуб. На третій день висипка з’являється на стегнах, гомілках та стопах і одночасно починає зменшуватись на обличчі. Зникає корова екзантема у тому ж порядку, що виникала. До п’ятого дня від появи висипу найчастіше всі елементи зникають або залишається пігментація (1-1,5 тижні). Часто на обличчі спостерігається висівкоподібне лущення.
 
У дорослих кір перебігає тяжче, ніж у дітей. Підвищення температури відбувається раптово, характерна висипка з’являється пізніше.
 
Яскраво виражені інтоксикаційні симптоми – нудота, блювання, надмірна загальна слабість. Підвищується дратівливість, турбує сильний біль голови. У дорослих плями Бельського-Філатова-Коплика більш виражені, часто з’єднані між собою. Частіше спостерігаються ускладнення: середній отит, бронхіт, ларингіт, несправжній круп, пневмонія, енцефаліт.
 
У діагностиці кору важливу роль відіграє клінічна картина та епідемічна ситуація щодо недуги. Для підтвердження діагнозу визначають наявність антитіл IgM проти вірусу кору. Кров на дослідження забирають не раніше п’ятого дня з моменту висипки. Для оцінки імунного статусу у здорових людей виявляють присутність протикорових антитіл IgG, наявність яких у здорових осіб свідчить про перенесений раніше кір або вакцинацію. Імунітет після перенесеної хвороби, як правило, пожиттєвий.
 
Лікування залежно від ступеня тяжкості та епідситуації проводиться стаціонарно чи в домашніх умовах за умов ізоляції, під наглядом інфекціоніста. Повноцінна ізоляція хворого на кір в умовах гуртожитку неможлива.
 
Протиепідемічні заходи встановлюють із сьомого по двадцять перший день від часу контакту з хворим на кір. За відсутності протипоказань, людям, які не були щеплені і не хворіли, терміново, не пізніше 72 год після контакту з хворим, вводять вакцину.
 
Найефективнішою профілактикою кору є планові щеплення дітей згідно Національного Календаря щеплень – у 12 міс. і 6 років, а також вакцинують дорослих за епідпоказаннями. Якщо охоплення вакцинацією в суспільстві становитиме 95% і вище, епідемія кору буде припинена.
 
Тож, якщо у Вас з’явились перші клінічні ознаки кору, необхідно негайно звернутись у медичний пункт університету або викликати сімейного лікаря додому.
 
Інформація кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією,
шкірними та венеричними хворобами
Тернопільського державного медичного університету 
імені І. Я. Горбачевського