» » Податкова система України потребує удосконалення!

Податкова система України потребує удосконалення!

Дата: 23-04-2018, 16:58 | Автор: Марія Баліцька, головний редактор газети ТНЕУ "Університетська думка"

 Податкова система України потребує удосконалення – вважають молоді науковці, які зібралися у залі засідань вченої ради ТНЕУ на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Податкова система України» і у своїх конкурсних роботах висловили прогресивні пропозиції, що матимуть практичну цінність для напрямів реформування Податкової системи України.
 
Інформаційна довідка: ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Податкова система України» проводився 18-20 квітня 2018 р.  у ТНЕУ на виконання Наказу Міністерства освіти і науки України №1572 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2017/2018 навчальному році» від 06.12.2017 року;  до участі в Олімпіаді було заявлено 82 студенти, які представили 34 заклади вищої освіти України, де вони вивчають дисципліну «Податкова система України» і вибороли першість на першому етапі згаданої олімпіади. Роботи учасників Олімпіади оцінювали 13 членів журі, до складу якого увійшли провідні науково-педагогічні працівники базового університету та споріднених кафедр й факультетів із 9 закладів вищої освіти України.
                     
На урочистому закритті II етапу Всеукраїнської олімпіади з дисципліни «Податкова система України» переможців нагороджували проректор з наукової роботи, доктор економічних наук, професор Зеновій-Михайло Васильович Задорожний, заступник начальника ГУ ДФС у Тернопільській області, радник податкової та митної справи I рангу Сергій Степанович Господарик, Голова Ради ТВ Асоціації платників податків України в Тернопільській області Ігор Степанович Дудка, представник газети «Все про бухгалтерський облік» Тамара Борисівна Горбунова та в.о. завідувача кафедри податків та фіскальної політики, к.е.н., доцент Анатолій Ігорович Луцик.
 
Учасників Олімпіади було відзначено грамотами «За високий рівень практичної підготовки», «За високий рівень теоретичної підготовки», «За краще знання проблем чинної практики оподаткування», «За оригінальний виклад матеріалу», «За прогресивні пропозиції та практичну цінність напрямків реформування Податкової системи України», «За творчий підхід».
 
Дипломи ІІІ ступеня та цінні подарунки отримали Юлія Касімова (Львівський національний університет імені Івана Франка), Аліна Абравіт (Сумський державний університет), Сергій Канигін (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця). Вікторія Бикова (Київський національний  університет імені Тараса Шевченка), Анастасія Корнєва (ДВНЗ «Київський  національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»), Олександра Ігнатенко (ДВНЗ «Університет банківської справи»); дипломи ІІ ступеня та цінні подарунки отримали Лілія Чубата (Тернопільський національний економічний університет) і Марія Ковалик (Національний університет «Львівська політехніка»).
 
Дипломом І ступеня та цінним подарунком нагороджено студентку Університету Державної фіскальної служби України Соломію Андрусяк.
 
– Соломіє, Ви – п’ятикурсниця Університету Державної фіскальної служби України, уже пишете магістерську роботу, у себе в Університеті. Ваша конкурсна робота перемогла, і сьогодні вона визнана найкращою у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Податкова система України». Вітаю Вас з перемогою і прошу здогадатися, що у Вашій конкурсній роботі вразило журі, можливо, вдасться згадати, що Ви конкретно запропонували для удосконалення податкової системи України?
– Думаю, що журі звернуло увагу на мої міркування у питанні стосовно податкової політики. Також серед моїх пропозицій є такі, що Україні потрібно, зокрема, впроваджувати міжнародний досвід, але не повністю переносити його на нашу економіку, а необхідно враховувати наші національні особливості. І ще одне, що також дуже важливо для податкової системи України –  щоби наші політики лобіювали не свої, а національні інтереси.
 
У своєму виступі член журі Олімпіади, доктор економічних наук, професор, професор  кафедри фінансів Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана В.М. Мельник нагадав присутнім, що задля удосконалення Податкової системи України науковці зібралися уже 15 раз поспіль.
 
– Вікторе Миколайовичу, чи можете порівняти, як за 15 років змінилася студентська молодь, чи вирізняється сміливішими поглядами і креативнішими пропозиціями стосовно удосконалення Податкової системи України?
– Сказати відверто, то молодь – завжди молодь і завжди вона була креативною… Як і 15 років тому, так і сьогодні молоді люди знаходять шляхи для самовираження… І це – добре. Зараз молодь стала хіба що більше розкутішою – у хорошому розумінні слова. З кожним роком бачимо, як молодь все вільніше висловлює власні думки і не боїться підказати старшому поколінню. Старші люди з великим досвідом дуже допомагають розвитку суспільства, але, на превеликий жаль, вони інколи надто стрягнуть у своєму досвіді… І молоді люди у такій ситуації зі своїм прогресивним баченням, дуже допомагають і старшому поколінню, і справі.
 
– Анатолію Ігоровичу, не запитую Вас, як члена журі, чи було легко опрацювати таку велику кількість студентських конкурсних робіт, лише запитаю: чи було цікаво їх читати?
– 34 університети з усієї України представили у 2018 році на ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Податкова система України» роботи своїх найкращих вихованців, – сказав в.о. завідувача кафедри податків та фіскальної політики, кандидат економічних наук, доцент А. І. Луцик. – Читати роботи студентів було цікаво, а в процесі їх перевірки було зрозуміло, що, незалежно від того чи це Схід чи Захід України, у науці немає кордонів,  студенти – за креативну економіку, за стратегічне зростання, за те, щоби у нашій державі не було корупції, щоби в нас була актуальна проблематика і актуальна чинна податкова система.
 
– Можливо, у студентських роботах Вам вдалося побачити зерна, які згодом зможуть стати вагомими науковими колосками?
– Однозначно, ті студенти, які сьогодні отримали дипломи переможців Олімпіади, в майбутньому будуть і кандидатами, і докторами наук, – і це бачимо з тих робіт, які вони сьогодні продемонстрували.
 
– Сергію Степановичу, –  запитую у члена журі,  заступника начальника ГУ ДФС у Тернопільській області, радника податкової та митної справи I рангу С. С. Господарика, – скажіть, будь ласка, як практик із великим досвідом роботи у Державній фіскальній службі України, що для Вас є важливим під час проведення такого роду олімпіад чи конференцій?
– Під час таких олімпіад і конференцій ми, практики, бачимо креативних студентів і запрошуємо їх на роботу до Державної фіскальної служби, постійно проводимо конкурсні відбори молодих кадрів, адже нам потрібні професійно підковані фахівці з податкової справи.
 
Хочеться вірити, що науковцям разом із практиками вдасться належно удосконалити Податкову систему України, долучивши золоті думки учасників II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Податкова система України», яка відбулася у Тернопільському національному економічному університеті .
 
 
Марія Баліцька,
головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка»