» » ACIT’2018: підсумки, плани, очікування

ACIT’2018: підсумки, плани, очікування

Дата: 7-06-2018, 12:14 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Упродовж 1-3 червня 2018 року в університеті Південної Богемії у м. Чеське Будейовіце (Республіка Чехія) відбулася VIII Міжнародна конференція «Advanced Computer Information Technologies», ACIT’2018. Співорганізаторами заходу виступили: Тернопільський національний економічний університет (Україна), Південночеський Університет (Чеська Республіка) та Технологічний університет м. Деггендорф (Німеччина).
 
Участь у конференції взяли більше 100 осіб з України, Чехії, Німеччини, Австрії, Польщі, Індії, Ірану, Лівану, Лівії, Південної Кореї, Китаю. Відзначимо, що найчисельнішим було представництво з України.
 
Робота конференції відбувалася в межах восьми секцій: Mathematical models of objects and processes; Computer network technologies; Specialized computer systems; Artificial intelligence systems; Software engineering; Computer and network security; Information and analytical support of economic activity; Internet of Things; IT Law: implementation problems and development prospects. У рамках наукового заходу також було проведено два семінари: «Computer Science and Information Technologies», що відбувався у режимі Skype-зв’язку та «Smart Grid Pitch Session». Загалом було представлено чотири доповіді під час пленарного засідання, сорок шість доповідей в межах секційних засідань, дванадцять стендових та вісім виступів через Skype. Робоча мова конференції – англійська.
 
Щорічна конференція молодих вчених та студентів «Advanced Computer Information Technologies» цьогоріч набула статусу міжнародної, що відкриває можливості для співпраці між університетами, налагодженні наукових контактів та розробці спільних наукових проектів.
 
У рамках конференції відбулася робоча зустріч за участі першого проректора ТНЕУ, професора Миколи Шинкарика; декана факультету комп’ютерних інформаційних технологій, професора Миколи Дивака;ректора університету Південної Богемії, професора Томаса Махули; завідувача кафедри прикладної інформатики Південної Богемії, професора Лібора Досталека та завідувача кафедри прикладної інформатики Технологічного університету м. Деггендорф, професора Вольфганга Дорнера.За результатами зустрічі досягнуто домовленостей про розширення напрямків співпраці з університетом Південної Богемії, зокрема, в рамках виконання науково-технічних проектів в галузі ІТ та про підготовку угоди про співпрацю між ТНЕУ та Технологічним університетом м. Деггендорф.
 
В межах конференції відбулося засідання міжнародного програмного комітету. Підсумовуючи результати конференції, завідувач кафедри прикладної інформатики Південночеського Університету, професор Лібор Досталек відзначив високий рівень доповідей, подякував співорганізаторам за співпрацю та повідомив про готовність Південночеськогого Університету знову приймати учасників міжнародної конференції у м. Чеське Будейовіце в 2019 році. Його пропозицію було підтримано усіма членами програмного комітету. Під час засідання також прийнято рішення розширити програмний комітет представниками ще семи країн Європи та Америки. Також на цьому засіданні професор Досталек повідомив, що досягнуто домовленості про спонсорство Чехословацької секції IEEE, що означає можливість індексації матеріалів конференції наукометричними базами Scopus та Web of Science. З високою оцінкою рівня організації конференції виступив член Чехословацької секції IEEE, голова Computer Society професор Czech Technical University in Prague Petr Fišer. Він запевнив, що докладе усіх зусиль, щоб матеріали конференції ACIT’2019 були проіндексовані наукометричними базами Scopus та Web of Science.
 
Звертаючись до присутніх на закритті конференції, завідувач кафедри прикладної інформатики Технологічного університету м. Деггендорф, професор Вольфганг Дорнер повідомив, що для усіх учасників конференції, матеріали доповідей яких опубліковані у збірнику конференції ACIT’2018, доступна можливість публікації розширеної статті у журналі «Bavarian Journal of Applied Sciences». Також професор Дорнер запевнив про готовність провести міжнародну конференцію ACIT’2020 на базі Технологічного університету м. Деггендорф у Німеччині.
 
Варто відзначити, що організація такого заходу була хорошим досвідом для усієї команди факультету комп’ютерних інформаційних технологій. Особливо хочу відзначити членів оргкомітету – доцентів Руслана Шевчука та Мельника Андрія, аспірантів Ірину Дарморост та Юрія Маслияка. Особлива подяка зав. кафедри КН Пукасу А.В. та доц. каф. КН Войтюк І.Ф., які є відповідальними виконавцями двох національних науково-дослідних проектів, використання коштів з яких дозволили отримати грантову підтримку партнерів для 50 учасників конференції з України, зокрема, 4 студентів та 10 аспірантів. Також хочу подякувати колегам із Південночеського Університету за надані можливості організації конференції, інформаційний супровід, якісне технічне оснащення засідань, а також зручні побутові умови проживання та цікаві екскурсії для  учасників конференції. Наші партнери-співорганізатори конференції запевнили, що наша співпраця буде розширюватися в науковій та освітній сфері.
 
На завершення хочу подякувати голові конференції, ректору ТНЕУ, професору Крисоватому А.І., першому проректору ТНЕУ Шинкарику М.І., голові профкому проф. Бруханському Р.Ф. та головному бухгалтеру Гугул Г.І. за усіляку підтримку, надані можливості та хорошу перспективу розвитку науки у ТНЕУ.
 
Співголова програмного комітету АСІТ’2018, 
декан ФКІТ Микола Дивак