» » Міжнародний центр культури та розвитку ТНЕУ запрошує на мистецьку виставку «Перехрестя культур. Ізраїль – Україні»

Міжнародний центр культури та розвитку ТНЕУ запрошує на мистецьку виставку «Перехрестя культур. Ізраїль – Україні»

Дата: 3-09-2018, 16:48 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 13 вересня 2018 року в Тернопільському обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки «Перехрестя культур. Ізраїль – Україні», яка представлятиме колекцію живопису і графіки членів Об'єднання професійних художників Ізраїлю. Організатором події виступив Міжнародний центр культури і розвитку Тернопільського національного економічного університету у партнерстві з Україно-Ізраїльським центром освіти, науки і культури.

 

У бутті української та ізраїльської культур знайшлися дивовижні точки зіткнення, що позначилися в долях кумирів історії. Один з шляхів благодійної діяльності Хюррем-Роксолани веде в Єрусалим. Наші землі пов’язують греко-католицькі і православні святині, багато популярних пам'ятників сучасного християнського туризму. Нас пов’язують  люди – живі і мертві.

 

«Діалог різних культур є невід’ємною складовою формування кожного з нас як особистості. Пізнаючи щось нове ми можемо заглибитися у незвідані куточки історії нашої та інших держав, пізнати їхні особливості й обов’язково почерпнути щось особисто для себе. Тернопільський національний економічний університет завжди готовий до таких відкриттів, адже основною його місією є виховання особистості – свідомого і всебічно розвиненого студента, який прагне вчитися і самоудосконалюватися. Радію, що Міжнародний центр культури і розвитку ТНЕУ виступив з чудовою ініціативою – поєднання української та ізраїльської культур. Справді, у нас багато спільного і, разом з тим, багатого того, чого ми б могли навчитися один в одного. Тому запрошую усіх охочих відвідати мистецьку виставку «Перехрестя культур. Ізраїль – Україні» 13 вересня у Тернопільському обласному художньому музеї», – ділиться своїми міркуваннями ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий.

 

«У колекції 28 творів живопису і графіки. Серед них портрети,  ландшафтні пейзажі і видові роботи, що дають уявлення про пам'ятники архітектури і місця релігійних паломництв  іудаїзму, християнства і мусульманства.  Загалом – це показовий вигляд  Ізраїлю. Багато учасників проекту – вихідці з України і інших країн пострадянського простору, які виросли в середовищі східноєвропейської ментальності. У цьому діалозі важливі як емоційні, так і культурні крапки зіткнення, яких немало, оскільки сучасний Ізраїль територіально співпадає з біблейською Святою Землею, що була упродовж віків важливою духовною субстанцією для України», – розповідає автор проекту – доктор філологічних наук, мистецтвознавець, академік Ізраїльської незалежної академії розвитку наук, член правління Об’єднання професійних художників Галина Подольська.

 

У тандемі Ізраїль-Україна чимала роль належить директорові Україно-Ізраїльського центру освіти, науки і культури – професорові Наталії Андріївні Цимбал. Саме у співпраці з центром і з’явилися культурно-просвітницькі проекти, спрямовані на зміцнення культурних взаємозв’язків між українським та ізраїльським народами. Суть таких проектів – передача творів мистецтва, створених сучасними авторами – членами Об’єднання професійних художників Ізраїлю, художнім музеям України. 

 

За безпосередньої участі Наталії Цимбал вже відбулися проекти з музеями Умані, Черкас, Києва, Харкова, Миколаєва.

 

«Тернопіль і Тернопільщина, – говорить Н. А. Цимбал, – це один з найцікавіших регіонів України. Як і Ізраїль, його без перебільшення можна теж назвати Святою Землею через розташування там Почаївської Лаври – однієї з найвідоміших і шанованих святинь православ'я, а також Зарваниці – головної святині греко-католиків. Незвичайно красиві місця, найбагатша культура, висока духовність, повага і мирне співіснування різних релігій і культур – це далеко не усе, що характеризує Тернопільщину. Багато що в тих краях пов'язане і з єврейською історією і культурою. У Підгайцях під Тернополем знаходиться найбільше єврейське кладовище в Україні. Мабуть, саме цей факт і послужив опорною точкою в створенні художнього проекту «Перехрестя культур. Ізраїль – Україні». Приємно, що адміністрація Тернопільського національного економічного університету виступає з ініціативою активізації вивчення історії і культур євреїв, що мешкали на цій землі і сьогодні мешкають на Тернопільщині».

 

Даний проект підтримали художники Марина Андрєєва, Віктор Бриндач, Борис Гейман, Андріан Жудро, Ганна Зарницька, Олександра Ільяєва, В'ячеслав Ільяєв, Йосип Капелян, Анатолій Мітла, Дмитро Могилевський, Сергій Москалев, Герман Непомнящий, Аркадій Острицкий, Ілля Хинич, Лілія Шошан, Григорій Фирер. Багато робіт виконувалися на пленерах, які були організовані Об'єднанням професійних художників Ізраїлю.

 

Вивчати історію є важливо. Але для творчої людини в десятки разів важливіше творити і розчинитися в ній самому. Проект «Перехрестя культур. Ізраїль – Україні» – не міфологічний заповіт. Це наше сьогодні, творцями якого виступають художники Ізраїлю з повагою до звичаїв та історії нашої землі.

 

Зміст робіт, що склали колекцію і визначили її структурний принцип, полягає у своєрідності великої культури Ізраїлю, яка містить певні складові різних культур. Про прикмети буття єврейського, християнського, мусульманського «перехресть» можна судити візуально по картинах, представлених на виставці.

 

Перехрестя культур переходять в перехрестя доль. Єрусалим – кохане місто для людей, що мандрують туди. Ми – подорожуючі, котрі прагнуть відчути його сутність.

 

Отож щиро запрошуємо усіх бажаючих завітати на відкриття мистецької виставки «Перехрестя культур. Ізраїль – Україні», яке відбудеться 13 вересня о 15.00 годині в Тернопільському обласному художньому музеї (м. Тернопіль, вул. С. Крушельницької, 1).