» » У тренінг-центрі «Фінансова просвіта» студенти навчалися основам фандрайзингу

У тренінг-центрі «Фінансова просвіта» студенти навчалися основам фандрайзингу

Дата: 24-10-2018, 11:11 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Характерною ознакою ринкової економіки є дефіцит ресурсів. Зазвичай державі не вистачає коштів для того, щоб виконати взяті на себе зобов’язання; підприємці відчувають нестачу ресурсів для розвитку свого бізнесу; населення через брак коштів не має можливості задовольнити усі свої потреби. Що ж робити у цьому випадку? Як вийти з ситуації, коли ти маєш гарну ідею, але зовсім не маєш коштів для її реалізації? Вирішити це складне питання спробували студенти та тренери наукового студентського гуртка «Фінансова просвіта/Financial education» під час тренінгу «Фандрайзинг або як залучити кошти для власної справи».

                                           

Захід відбувся 22 жовтня 2018 року в тренінг-центрі «Фінансова просвіта» ТНЕУ. Модератором заходу виступив к.е.н., доц. кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Горин В. П.

 

Що таке фандрайзинг? Це діяльність, покликана залучити фінансові ресурси з різних джерел на виконання конкретної ідеї чи проекту. Азами фандрайзингу, навиками того, як відшукати необхідні джерела ресурсів (донорські програми), пробудити інтерес до свого проекту, презентувати його, чітко сформулювати заявку, розробити програму заходів для залучення додаткових ресурсів та прорахувати бюджет, необхідний для втілення своєї ідеї чи проекту, в сучасних умовах має володіти кожен фінансист. Більш того, такі знання можуть стати основою для майбутньої професії – фандрайзера чи проектного менеджера.

 

У рамках тренінгу студенти наукового гуртка, об’єднані у дві команди, намагалися зробити перші кроки як професійні фандрайзери. Перед командами було поставлено завдання виявити та комплексно обґрунтувати актуальну для сучасної молоді проблему, за допомогою методики побудови дерева цілей сформулювати мету і завдання умовного проекту, спрямованого на її вирішення. Найважливішим етапом тренінгу стала підготовка командами проектної заявки на отримання фінансування та її презентація перед колегією донорів, у ролі яких виступили тренери гуртка «Фінансова просвіта/Financial education» та студенти магістратури.

 

Завершився захід спільним аналізом сильних і слабких сторін презентованих проектів, аналізом найбільш поширених помилок при підготовці проектних заявок на залучення коштів у рамках фандрайзингу. Кожен із учасників тренінгу отримав під час заходу багато цікавої та корисної інформації.