» » На юридичному факультету ТНЕУ відбувся форум «Медіація: досвід та перспектива»

На юридичному факультету ТНЕУ відбувся форум «Медіація: досвід та перспектива»

Дата: 23-11-2018, 16:27 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні на юридичному факультеті Тернопільського національного економічного університету з ініціативи професорсько-викладацького колективу факультету відбувся форум «Медіація: досвід та перспектива».  Гостями форуму були представники адвокатури Словаччини, Чехії, Польщі та України.

 

Медіація є ефективним способом вирішення судових спорів через посередників (медіаторів), які допомагають проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб зацікавлені сторони змогли обрати варіант рішення, який задовольнив би інтереси та потреби всіх учасників конфлікту. Такі способи вирішення конфліктів часто використовують у світовій практиці, в Україні ж, нажаль, вони не є особливо популярними.

 

Ректор університету Андрій Ігорович Крисоватий розпочав форум та зазначив, що з плином часу потрібно звикати до змін, а студенти мають можливість пізнавати щось нове завдяки викладачам. «Медіація є відносно новим явищем в Україні, відповідно перебуває у стадії розвитку. Тернопільський національний економічний університет робить все для підготовки висококваліфікованих спеціалістів, в тому числі й медіаторів», – додав Андрій Ігорович.

 

До вітального слова був запрошений Йозеф Жатко, словацький адвокат. Пан Йозеф повідомив, що у Словаччині вже існують інститути, які готують  спеціалістів-медіаторів та зазначив, що, як викладач, радий співпраці із Тернопільським національним економічним університетом. Завдяки такій співпраці, студенти-юристи можуть отримати досвід роботи медіатора в європейській судовій системі.

 

Також до форуму, по скайп-зв’язку, долучилася Катерина Наровська – член Правління, голова Комітету з правового регулювання ГО «НАМУ». Вона звернула увагу присутніх на проблему справедливості у судовій системі України та стверджувала, що саме для цього і потрібні медіатори, а особливо під час розгляду кримінальних, господарських та сімейних справ. На завершення пані Катерина додала, що їй  приємно спостерігати за бажанням розвитку медіації у закладах вищої освіти.

 

У форумі взяли участь викладачі та студенти, які також виступали з тематичними доповідями.

 

«Медіація зараз справді єднає людей. У західних країнах це явище є дійсно альтернативним вирішенням проблеми і ви активно переймаєте їх досвід. Я хочу поділитися із західними колегами вашим досвідом, який я почерпнула тут», ­– поділилася враженнями від форуму Лєнка Саламун, медіатор, адвокат, член Національної медіації Чехії.