» » У Єреванському навчально-науковому інституті ТНЕУ вшанували пам'ять про загиблих під час Голодомору в 1932-1933 рр.

У Єреванському навчально-науковому інституті ТНЕУ вшанували пам'ять про загиблих під час Голодомору в 1932-1933 рр.

Дата: 23-11-2018, 16:51 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 22 листопада 2018 року в Єреванському навчально-науковому інституті Тернопільського національного економічного університету пройшла конференція в честь пам’яті мільйонів українців, які загинули під час Голодомору в 1932-1933 рр. Девіз конференції «Україно пам’ятає! Світ визнає!».

 

Під час конференції були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Вірменія Литвин Петро Михайлович, фахівці посольства, політичні експерти Рубен Меграбян та Оганес Ігітян, голова української громади Анна Арутюнян та українська діаспора, професорсько-викладацький колектив і студенти Єреванського навчально-наукового інституту Тернопільського національного економічного університету.

 

Роботу конференції відкрив директор Єреванського навчально-наукового інституту ТНЕУ Саак Гудратян, сказавши: «Якщо б світ активно критикував геноцид вірмен та були б суворо покарані його організатори – кемалісти, можливо більшовики побоялися би здійснити геноцид проти українського народу. Лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер, організовуючи масове знищення євреїв, говорив: «Хто відповів за вбивство 1,5 мільйона вірмен?». У 1915 році турки вбили 1,5 мільйона вірмен. Хто відповів за ці вбивства? Ніхто. Треба зараз визнати, пам’ятати та засудити, щоб у майбутньому такі звірячі вчинки не повторювалися».

 

На конференції виступив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Вірменія Литвин Петро Михайлович, він привітав присутніх, подякував директору Сааку Гудратяну, професорсько-викладацькому колективу та студентам за те, що вони небайдужі до найбільшої біди в історії України й зазначив: «Голод в Україні – це результат зумисної політики комуністичного режиму, який організував для українців життєві умови, що вели до фізичного знищення. Така політика є злочином проти людяності, який відповідає Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього від 9 грудня 1948 року».

 

Під час конференції було продемонстровано фрагменти фільму, які свідчать про організацію та наслідки штучного голоду в Україні у 1932-1933 роках.

 

Конференцію продовжили політичні експерти Рубен Меграбян і Оганес Ігітян. Також виступила голова української громади Анна Арутюнян, зазначивши у своїй промові, що її мати була свідком Голодомору, про що розповідала жахливі історії.

 

Під час конференції з доповідями виступили викладачі інституту: Бабаян Діана Павлівна, Грігорян Акоп Тельманович, Овсепян Ліліт Василівна, Саакян Размік Аракелович, Мінасян Анна Левонівна та студентка 3-го курсу спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Аветісян Діана Рубенівна.