» » Відбувся круглий стіл на тему: «Стан та перспективи розвитку казначейської справи в Україні»

Відбувся круглий стіл на тему: «Стан та перспективи розвитку казначейської справи в Україні»

Дата: 29-11-2018, 15:17 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 27 листопада 2018 р. у тренінг-центрі «Фінансова просвіта» кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ТНЕУ відбувся круглий стіл на тему: «Стан та перспективи розвитку казначейської справи в Україні». Модератором заходу виступив к.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Віктор Русін. У роботі заходу взяли участь заступник декана факультету фінансів, к.е.н. Оксана Квасниця, доценти кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Світлана Коваль, Ірина Сидор, Віра Стоян, студенти факультету фінансів та запрошені гості із Управління Державної казначейської служби у Хмельницькому районі Ольга Кармеліта та Лариса Ільчишина.

                                                                                                                       

Оксана Кушнір, Христина Яхторович та Таїна Росенка представили доповідь на тему: «Контролюючі повноваження Державної казначейської служби України». Доповідачі наголосили на тому, що органи Казначейства України хоча й не є суто контролюючим органом, однак наділені широкими контролюючими повноваженнями. Особливість казначейського контролю полягає у тому, що у процесі касового виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та видатками органи казначейства здійснюють попередній, поточний і наступний контроль, що є запорукою прозорості та підконтрольності руху грошових потоків і цільового використання бюджетних коштів. Основне призначення казначейського контролю полягає у виявлені порушення до, або під час здійснення операцій, що запобігає нецільовому використанню коштів. Досить цікавим виявився представлений аналітичний матеріал щодо кількості виявлених та недопущених правопорушень органами казначейства в процесі виконання бюджетів. З представниками органів казначейства обговорили заходи, які органи казначейства можуть застосовувати до порушників бюджетного законодавства.

 

Державна казначейська служба України з метою спрощення та оптимізація обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів запропонувала у 2015 р. нову електронну форму обслуговування клієнтів з використанням сучасних інтернет-технологій та надійних засобів електронного цифрового підпису. Про особливості роботи та переваги дистанційного обслуговування розповіли Валентина Биць та Тетяна Купина представивши доповідь на тему: «Дистанційне обслуговування клієнтів органів Державної казначейської служби України: переваги та поточний стан». Доповідачі також представили аналітичну інформацію в розрізі регіонів скільки розпорядників та одержувачів бюджетних коштів на сьогоднішній день перейшли на дистанційне обслуговування. Досить жваву дискусію із іншими учасниками круглого столу викликало обговорення причин непереходу на дистанційне обслуговування значної кількості розпорядників та одержувачів бюджетних коштів. І знову ж таки до дискусії долучились практики, які пояснили причини, які аргументують клієнти казначейства відмовляючись від переходу на дистанційне обслуговування. Однак у підсумку учасники круглого столу погодились на прогресивності та доцільності переходу на дистанційне обслуговування клієнтів казначейства.

 

Своєчасно та повно виконувати свої повноваження держава може лише за наявності відповідних фінансових ресурсів. Де і як акумулюються такі ресурси з’ясовували Анастасія Лупійчук та Юлія Кизима представивши доповідь на тему: «Фактори впливу на стан залишків Єдиного казначейського рахунку». Доповідачі представили дані щодо помісячних залишків коштів на ЄКР за останні кілька років та намагались обґрунтували причини нестабільності. Також обговорили ситуацію із позичками за рахунок коштів ЄКР Пенсійному фонду України та місцевим бюджетам.

 

В контексті того, що студентам після навчання потрібно працевлаштовуватися досить цікавим виявилось представлене дослідження Людмили Грицишиної та Іванни Крисько на тему: «Аналіз заробітних плат працівників органів Державної казначейської служби України». Доповідачі розповіли як формується заробітна плата працівників органів Казначейства України та із яких складових вона складається. Однак найбільший інтерес та обговорення викликало представлення рівня доходів які отримали працівника казначейства за свою роботу у 2017 р. на всіх рівнях організаційної структури казначейства.

 

На завершення запрошені гості із УДКСУ у Хмельницькому районі Ольга Кармеліта та Лариса Ільчишина поділилися досвідом практичної роботи, наголосили на перевагах роботи в органах казначейства, а також окреслили окремі проблемні аспекти з якими доводиться стикатися працівникам органів Державної казначейської служби України.