» » У ТНЕУ відбулася церемонія вручення дипломів випускникам проекту «Україна-Норвегія»

У ТНЕУ відбулася церемонія вручення дипломів випускникам проекту «Україна-Норвегія»

Дата: 15-12-2018, 22:55 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 П’ятнадцятого грудня у Тернопільському національному економічному університеті відбулася знакова подія – дев’ятий випуск слухачів програми перепідготовки військовослужбовців, звільнених у запас, та членів їх сімей за проектом «Україна – Норвегія».

 

Проект «Україна – Норвегія» є одним із наймасштабніших міжнародних проектів України. У ТНЕУ він успішно реалізується з 2014 року. У ході професійної перепідготовки його учасники отримують допомогу у правовій адаптації, психологічній реабілітації, працевлаштуванні та організації власного бізнесу.

 

Основною метою проекту є зменшення впливу негативних соціальних наслідків економічних реформ та реформ оборонного сектору України для звільнених у запас військовослужбовців та членів їх сімей, а також сприяння розвитку співпраці між двома країнами.

 

До 2018 року послугами програми скористалися більше 8000 українців, адже сьогодні такий проект є як ніколи актуальним.

 

Вручити дипломи про закінчення навчання прибув Аташе з питань оборони Королівства Норвегія, підполковник Бойє Гардер Ліллеруд та координатор проекту від Міжнародного Фонду Соціальної Адаптації Ольга Філіна. Урочиста подія розпочалася зі слів подяки ректора ТНЕУ Крисоватого Андрія Ігоровича.

Андрій Ігорович зазначив, що Україна з Норвегією пов’язали свою історію ще понад 1000 років тому: норвезькі вікінги мали довготривалі торговельні стосунки із Київською Руссю, дочка київського князя Ярослава Мудрого Єлизавета була дружиною норвезького короля. Також ректор висловив щирі слова вдячності норвезьким представникам за допомогу у реабілітації учасників проекту: «Період адаптації до реального життя є складним, але водночас надзвичайно важливим. За підтримки Міжнародного Фонду Соціальної Адаптації ми маємо можливість реалізувати такі проекти. Ми проводимо навчальні тренінги, проекти на яких учасники  мають можливість поспілкуватися між собою, краще пізнати один одного. Варто зазначити, що проект призначений не лише для військовослужбовців, а й для членів їх сімей. Також подібні проекти реалізувалися у менших містечках – Чортків, Підгайці, Кам’янець-Подільський». На завершення ректор додав: «Радіємо за Вас, за Вашу успішність. Пам’ятайте, що є люди які цінують Вашу доброту  і любов. Ми все будемо робити аби підтримати Вас і дати можливість зрозуміти, що Ви не одні в цьому світі».

 

Також до випускників звернувся підполковник Бойє Гардер Ліллеруд. Він наголосив: « По-перше: цей проект є надзвичайно успішний і продуктивний. Він є результативний  – більше 9 тис. військових є випускниками різних курсів з чотирнадцяти різних університетів України. Випускники показують високу конкурентоспроможність у бізнесі;

По-друге: проект допомагає зменшити негативний вплив економічних реформ. Це є важливим як для військових,  так і для їх сімей;

По-третє: настане час, коли війна з Росією закінчиться. Тоді Україна буде змушена вибирати спосіб адаптації  у різних сферах – політичній, економічній, соціальній та військовій.

Ми підтримуємо програми для українських громадян, аби покращити рівень їх освіти, життя».

 

Під час вручення дипломів кожен мав нагоду поставити запитання гостям та організаторам проекту. Найбільше учасників цікавила подальша доля проекту, адже усі випускники стверджували, що він однозначно є корисним, пізнавальним, а найголовніше дає шанс змінити своє життя.

 

Після урочистої церемонії вручення дипломів гості, організатори та учасники зробили спільне пам'ятне фото та вирушили у виставкову залу, де змогли поспілкуватися між собою уже у неформальній атмосфері, переглядаючи цікаву концертну програму.