» » Нові вектори міжнародної співпраці ТНЕУ!

Нові вектори міжнародної співпраці ТНЕУ!

Дата: 6-02-2019, 18:01 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Угорщина – мальовнича, дивовижна та багата на культурні пам’ятки країна. Україну та Угорщину пов’язує тисячолітня спільна історія, відлуння якої ми чуємо і зараз, адже, зважаючи на близькість двох держав, частина українського Закарпаття угорськомовне.

 

Шостого лютого до Тернопільського національного економічного університету завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто з делегацією у складі  радника з питань культури та освіти Посольства Угорщини в Україні Тамаша Віціана та голови відділу з питань економіки Посольства Угорщини в Україні Андраша Кадари.

 

Гостей зустріли ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Крисоватий Андрій Ігорович разом з професорсько-викладацьким колективом університету та студентами.

 

Після урочистої церемонії підняття Державних прапорів України та Угорщини присутніх привітав ректор ТНЕУ.

 

«Сьогоднішній день запам’ятається нам тим, що для нашого університету відкриваються нові можливості міжнародної співпраці. Наукова спільнота ТНЕУ завжди відкрита до нових проектів, реалізовувати які ми можемо разом із нашими партнерами з-зарубіжжя. Раді вітати сьогодні поважних гостей у стінах ТНЕУ. Переконаний, що Угорщина стане для нас надійним партнером, ми скріпимо ділові стосунки й розвиватимемо дружні відносини», – запевнив Андрій Ігорович.

 

«Найцікавішими моментами моїх офіційних візитів є відвідування закладів вищої освіти. Я наче знову повертаюся у найкращі роки свого життя. Університет є храмом науки і храмом знань. Наші країни об’єднують спільні сторінки історії, однак досвід підтверджує, що знання – це основне. І радий, що зараз ми маємо нагоду працювати спільно з університетами», – зазначив Іштван Ійдярто.

 

Делегація мала нагоду ознайомитися з матеріально-технічною базою закладу вищої освіти, його історією, досягненнями студентів та професорсько-викладацького колективу під час невеликої екскурсії університетом, побувавши в Інтеграційному хабі країн Азії та Африки, українсько-норвезьких аудиторіях, залі електронних ресурсів, переглянувши фотовиставку, присвячену міжнародній діяльності ТНЕУ.

 

До слова, 9 грудня 2002 року було утворено Свалявську філію Тернопільського національного економічного університету, що на Закарпатті. У філії здійснюється підготовка фахівців за напрямом «Фінанси» та «Облік і аудит».

 

Принагідно, під час засідання вченої ради університету, на яке завітала делегація із Угорщини, проф. А. І. Крисоватий запропонував організувати саме на базі Свалявської філії ТНЕУ курси з вивчення ділової української мови для осіб, які є державними службовцями або перебувають в резерві на державну службу. В перспективі, планують утворити Центр видачі сертифікатів про володіння державною мовою, які отримуватимуть усі ті, хто закінчать мовні курси.

 

Надзвичайних і Повноважний Посол Угорщини в Україні був приємно вражений і зацікавлений  ідеями спільного проекту. Він повідомив, що повністю підтримує задуми ректора.

 

«Я лише три місяці на цій посаді, але вже бачу, що Тернопільська область є надзвичайно яскравою і перспективною. Тому переконаний, що разом ми зможемо реалізувати дуже багато важливих проектів.

Висловлюю подяку ректору, який показав мені університет. Зазначу – мені соромно, що у Вашому університеті ще немає угорського відділення, але я обіцяю зробити все необхідне, аби це змінити.

Також хочу сказати, що у нас є багато освітніх програм для українських студентів, за якими молодь може навчатися в Угорщині за кошти нашої держави. І ми вже отримали 41 заявку на участь у такій програмі.

Хочу, щоб співпраця між університетами наших країн зміцнювалася. Адже вважаю, що нерозумно брати на навчання студентів з України, а не працювати з самими закладами вищої освіти.

Я зараз тут для того, щоб побачити потенціал вашого регіону і налагодити міцні зв’язки. Буду і надалі приїжджати до Тернополя не лише для того, щоб обіцяти, а й для того, аби проконтролювати виконання цих обіцянок», – звернувся до наукової спільноти ТНЕУ Надзвичайний і Повноважний Посол.

 

Представники делегації з Угорщини також взяли участь у презентації проекту «Сталий розвиток місцевих громад, держав Вишеградської четвірки: досвід для України». Основною проблемою, на вирішення якої спрямовано даний проект, є підвищення рівня компетентності представників місцевих громад України в питаннях теорії та зарубіжної практики сталого людського розвитку місцевих громад (на прикладі досвіду громад Вишеградської четвірки).  

 

Варто зазначити, що Іштван Ійдярто є уродженцем України. Він народився у містечку Берегове, що на Закарпатті.

 

Переконані, що спільні зусилля не будуть марними, а стануть поштовхом до реалізації задумів, які будуть корисними як для України, так і Угорщини!