» » Студентка ТНЕУ ділиться враженнями і досвідом перебування та навчання у закладі вищої освіти в Польській Республіці

Студентка ТНЕУ ділиться враженнями і досвідом перебування та навчання у закладі вищої освіти в Польській Республіці

Дата: 22-03-2019, 16:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно я отримала можливість навчатися на семестровій програмі у Вроцлавському економічному університеті (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu).

                                                                    

Навчання у Вроцлаві має свої особливості: тривалість одного заняття в цьому університеті становить 1 годину 30 хвилин – довше ніж у нас. Проте цей час завжди проходить непомітно, адже поданий матеріал є  інформативним та цікавим. Одразу помітно, що викладачі в університеті не наполягають на вивченні предмету, адже студент повинен бути достатньо вмотивованим та доброчесним, бо його майбутнє, рівень його знань та професійні навички залежать саме від нього.

 

Важливим у процесі навчання у Вроцлавському університеті є можливість вивчати деякі предмети дистанційно через систему «E-portal: Uczelniana Platforma Edukacyjna», де один раз в тиждень викладач надає доступ до лекції, створеної у форматі презентації, яка супроводжується аудіозаписом. До презентації завжди додані різні інформативні додатки, статті та домашнє завдання, яке після виконання можна відправити електронною поштою. Свій бал за виконану роботу згодом можна дізнатися на тій же онлайн-платформі. Однак, здивувало те, що викладачі у своїх презентаційних текстах нерідко використовують інформацію із дещо застарілих джерел. У цей же час, викладачі ТНЕУ завжди стараються подавати інформацію найновішу і найактуальнішу.

 

Варто зазначити й те, що більшість польських викладачів вільно володіють та ведуть заняття англійською мовою. Значна частина польських студентів вибирають можливість навчатися власне англійською мовою, що свідчить про їхній високий рівень володіння нею. Курс одного з предметів я вивчаю у групі, яка складається здебільшого з польських студентів (на відміну від інших вибраних мною предметних груп, в яких присутні лише іноземні студенти). Курс цієї дисципліни читається англійською мовою і викладач, переступивши поріг аудиторії, увесь час розмовляє та подає всю інформацію лише англійською мовою, жодного разу не вживаючи польської, незважаючи на присутність переважної більшості у групі власне польських студентів.

 

Звісно, не можна не згадати перебування у самому місті Вроцлав. Архітектура міста вражає, завжди є на що подивитися та де прогулятися. До прикладу, я люблю гуляти у парках та європейськими вуличками. Вартує зазначити, що однією з унікальних розваг є пошук гномів у місті. Вроцлавські гноми («краснолюдки») є однією з туристичних визначних пам’яток міста. Від 2001 року кількість цих маленьких бронзових статуеток-гномів, кожна з яких має індивідуальну історію, становить  понад 300. Також до візитних карток міста відносять і вежу Sky Tower, яка є однією з найвищих будівель у країні. Споруда старовинного польського міста славиться панорамним виглядом  на висоті близько 200 метрів, що зачаровує та надихає.

 

Загалом, мені сподобалося отримувати нові знання та досвід, навчаючись у одному із зво-партнерів ТНЕУ, а також нові знайомства та спілкування зі студентами з різних куточків світу.

 

 

Наталія Томахів,

студентка групи ФФА-42 кафедри податків на фіскального адміністрування

факультету фінансів Тернопільського національного економічного університету