» » «Функціонування банківської системи України в умовах глобалізаційних викликів»

«Функціонування банківської системи України в умовах глобалізаційних викликів»

Дата: 22-05-2019, 14:51 | Автор: студентка групи ФБСм-11 Ольга Гнатів

 У вівторок, 21 травня 2019 року, з нагоди Дня банківського працівника колектив кафедри банківської справи організував круглий стіл за участі студентських наукових гуртків «Банківський аналітик» та «Грошова парадигма» на тему: «Функціонування банківської системи України в умовах глобалізаційних викликів». Засідання відбулося в урочистому форматі у конференц-залі Центру Європейських і Міжнародних студій  Тернопільського національного економічного університету.    
 

Модератор круглого столу кандидат економічних наук, доцент кафедри банківської справи Іващук Ольга Олегівна представила гостей заходу: Ігнатова Ю.О., керівника відділення «Дружба» АТ «Приватбанк» у
м. Тернопіль та клієнт–менеджера відділення «Дружба» АТ «Приватбанк» Вільшанську М. М.  До участі у заході також долучилися доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри банківської справи ТНЕУ Дзюблюк Олександр Валерійович та декан факультету банківського бізнесу, кандидат економічних наук доцент кафедри банківської справи Адамик Богдан Петрович.
 

До вітального слова запросили Адамика Богдана Петровича, який відзначив актуальність даної теми в контексті впливу глобалізаційних чинників на забезпечення ефективного функціонування банківського сектору. Також декан факультету банківського бізнесу привітав усіх учасників круглого столу із Днем банківського працівника, зазначивши важливість даної професії та побажавши впевненості у майбутньому і плідного сьогодення.        
 

До вітального слова приєдналися Ігнатова Ю. О. та Вільшанську М. М., зазначивши, що стабільне функціонування банківської системи є фундаментом забезпечення сталого економічного розвитку країни, функціонування окремих суб’єктів господарювання, задоволення обов`язків перед клієнтами банківських установ та надання необхідних якісних послуг населенню.
 

 Іващук О. О. вітаючи присутніх зазначила, що за сучасних умов, наукові дискусії є вкрай необхідними, оскільки усім відомо, що істина народжується у порівнянні. Відзначивши, що загострення кризи у банківському секторі країни негативно позначилось на стані банківської системи і загалом на розвитку економіки України та обумовило широкий спектр існуючих проблем в цій сфері, модератор запросила учасників круглого столу до заслуховування доповідей. 
 

Першою до доповіді на тему: «Проблемні питання ресурсного забезпечення банківської діяльності» було запрошено к.е.н., доцента кафедри банківської справи Галіцейську Ю. М., яка вказала на важливість у нинішніх умовах інтенсивної конкуренції в галузі фінансових послуг, питання ресурсного забезпечення банківської діяльності та дослідила основні тенденції у сфері формування та оптимізації капіталу банків України протягом 2014-2018 рр.    
 

Пізніше з доповіддю «Діяльність банків з іноземним капіталом в Україні» виступила к.е.н, доцент кафедри банківської справи Метлушко О.В. У своєму дослідженні доповідач зазначила підвищення частки іноземного капіталу в банківській системі України об’єктивною обставиною в умовах глобалізаційних процесів, проаналізувавши при цьому динаміку зміни кількості банків з іноземним капіталом та основні показники їх діяльності.        
 

Із темою «Особливості формування попиту на гроші в Україні» виступила к.е.н, доцент кафедри банківської справи Малахова О. Л., яка розглянула особливості формування попиту в умовах українського ринку, проаналізувала показники монетизації української економіки та ряд негативних тенденцій, що супроводжують диспропорції грошового обігу.
 

Наступною до слова було запрошено к.е.н, доцента кафедри банківської справи Стечишин Т. Б., яка під час свого виступу на тему: «Аналіз проблем кредитування малого та середнього бізнесу в сучасних економічних умовах», відзначила пріоритетність кредитування малого й середнього бізнесу в контексті реформування банківського сектора України  та проаналізувала основні проблеми фінансового забезпечення та функціонування даного сектору економіки.   
 

У своїй доповіді на тему: «Робота з непрацюючими кредитами як ключовий пріоритет діяльності банків в посткризовий період» Балянт Г. Р. детально проаналізувала показник простроченої заборгованості банками як один з головних індикаторів рівня фінансової безпеки банківської системи країни, у кредитних портфелях комерційних банків та у розрізі заборгованості найбільших позичальників.
 

Останнім до доповіді було представлено к.е.н, доцента кафедри банківської справи Чайковського Я.І. із темою «Загрози та перспективи для банків України розвитку Fin Tech»,        у якій він окреслив розвиток фінансових технологій та відповідних можливостей їх застосування у своїй діяльності як фінансовими інститутами, суб’єктами господарювання, так і регуляторами фінансових ринків, а також дослідив можливості їх впровадження в Україні.     
 

Після доповідей учасники круглого столу перейшли до активного обговорення тематики засідання. 
 

Підсумував роботу учасників круглого столу Дзюблюк Олександр Валерійович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри банківської справи ТНЕУ, який подякував усім за змістовні доповіді та висловив щирі вітання з нагоди свята усім, хто причетний до творення та розвитку вітчизняної банківської системи, побажавши процвітання та результативної праці. Було зазначено, що в сучасних умовах банківська система України перебуває у найскладнішій ситуації за весь період свого існування від моменту здобуття незалежності. Поєднання цілої низки несприятливих об’єктивних і суб’єктивних чинників світового і національного економічного розвитку, зовнішньої і внутрішньої політики вилилось у безпрецедентну за масштабами і наслідками для економіки банківську кризу, від подолання якої вирішальною мірою залежить економічне майбутнє нашої держави. Саме тому  вирішення тих проблем, які

визначаються національними особливостями економічного розвитку країни та тими глобалізаційними викликами, які припадають на нього, має стати ключовою передумовою у відновленні механізму ефективного функціонування банківської системи.       
 

Модератор круглого столу Іващук Ольга Олегівна подякувала за плідну роботу у засіданні круглого столу усім учасникам заходу.