» » Студенти першого курсу факультету банківського бізнесу ТНЕУ провели цікаву дискусію на тему: «Філософія грошей»

Студенти першого курсу факультету банківського бізнесу ТНЕУ провели цікаву дискусію на тему: «Філософія грошей»

Дата: 30-05-2019, 14:59 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 27 травня студенти першого курсу факультету банківського бізнесу ТНЕУ в рамках вивчення курсу філософія (керівник курсу к.ф.н., доцент кафедри філософії та політології Шумка М. Л.) провели цікаву дискусію на тему: «Філософія грошей». До обговорення низки питань заявленої теми були запрошені декан факультету банківського бізнесу к.е.н., доцент кафедри банківської справи Адамик Б. П. та куратор групи ФБС-11 к.е.н., доцент кафедри банківської справи Чайковський Я. І.

Дослідження теми розпочалося з екскурсії в Музей грошей факультету банківського бізнесу Тернопільського національного економічного університету.

Екскурсія розпочалася з представлення експонатів, які розміщені в Музеї грошей, монети та банкноти, які були в обігу на території України. Зокрема:

  • примітивні форми грошей (товаро-гроші);
  • античні, середньовічні монети;
  • гроші Російської імперії;
  • банкноти Української Народної Республіки;
  • гроші Радянського періоду;
  • гроші сучасної незалежної України (купоно-карбованці, гривні);
  • пам’ятні монети колишнього Радянського Союзу та сучасної незалежної України.

По закінченні екскурсії дали відповіді на численні питання студентів, які розповіли цікаві факти про гроші.

Після екскурсії відбувся круглий стіл на тему: «Філософія грошей».

Метою круглого столу був філософський аналіз системного впливу логіки грошей, грошових відносин на світоглядно-духовний світ людини і суспільства.

Студенти виступили з доповідями, доповненнями, цікавими фактами до презентації на тему «Філософія грошей».

Презентація охоплювала наступні підрозділи:

  1. Гроші в нашому житті.
  2. Цікаві факти про гроші.
  3. Культура поводження із грішми.
  4. Цитати відомих людей про гроші.

У процесі обговорення теми зосередили увагу на фінансовій кризі та кризі духовної і моральної довіри. Для сучасної економічної науки великою проблемою є те, що гроші як віддзеркалення поведінки людей перестали бути простим вимірником вартості товарів, посередником при обміні, а перетворилися на комерційний інструмент, що відірвався від реального виробництва, реальних потреб людей: гроші роблять гроші. Більшість «простих» людей сьогодні просто не розуміються на тому, як це відбувається, як користуватися фінансовими інструментами – тому гостро стоїть проблема фінансової грамотності населення. Саме тому надзвичайно важливо вести розмову про значення в людському житті економічних чинників: багатства, грошей, матеріального добробуту та злиднів.

Гроші – це особлива реальність, з якою пов’язаний кожен день людського буття, яка створює специфічне сприйняття людиною світу і себе в ньому. Гроші створюють людині проблеми за їх відсутності і ще більш, коли їх вдосталь або надмір. Лише на перший погляд здається, що люди керують грошима, насправді, вони керують людьми. Гроші диктують свою політику, нав’язують особливий світогляд, філософію.