» » Статут Коцюбинської об’єднаної територіальної громади – це мала Конституція

Статут Коцюбинської об’єднаної територіальної громади – це мала Конституція

Дата: 11-09-2019, 12:18 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У рамках співпраці юридичного факультету з об’єднаними територіальними громадами науковцями та фахівцями факультету розроблено, створено та презентовано малу Конституцію (Статут) громади.

 

Коцюбинська ОТГ з Гусятинщини одна з перших мала унікальну можливість отримати малу Конституцію, яка є локальним документом, де прописано особливості участі громадян. Структура визначає права, обов’язки, форми участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення, засади громадського контролю, звітування посадових осіб місцевого самоврядування та ін.

 

Враховуючи це, Коцюбинська ОТГ зацікавлена у розвитку своєї території, тому створює механізм участі жителів у прийнятті управлінських рішень. У свою чергу кожен мешканець громади повинен розуміти, знати та допомагати, яким чином він може вплинути на громаду.

 

Зауважуємо, що законодавство не зобов’язує громади приймати статути. Однак Статут є єдиним документом, що ухвалюється на місцевому рівні, яким можна визначити порядок проведення загальних зборів громадян та реалізації місцевих ініціатив.

 

Мала Конституція Коцюбинської об’єднаної територіальної громади значно полегшить громадам завдання розвитку форм прямого народовладдя.

 

Для отримання консультації щодо розробки Статуту для своєї громади звертайтеся за адресою:  м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 46а

тел.:  0352 260 636

електронна адреса:  law@wunu.edu.ua