» » У ТНЕУ відбулася III Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні детермінанти фіскальної політики: локальний та міжнародний вимір», організована факультетом фінансів та обліку

У ТНЕУ відбулася III Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні детермінанти фіскальної політики: локальний та міжнародний вимір», організована факультетом фінансів та обліку

Дата: 11-09-2019, 14:39 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У вівторок, 10 вересня 2019 р. у рамках Першого міжнародного тижня у Тернопільському національному економічному університеті відбулася III Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні детермінанти фіскальної політики: локальний та міжнародний вимір». 

 

З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з наукової роботи ТНЕУ Зеновій-Михайло Васильович Задорожний, який зробив акцент на актуальності теми конференції, існуючих досягненнях науковців та перспективах науково-практичних досліджень у напрямі вирішення питань фіскальної політики. Присутніх привітав декан факультету фінансів та обліку Андрій Ярославович Кізима, який наголосив на важливості проведення заходів, які мають вплив на розвиток вітчизняної науки та сприяють поглибленню міжнародної співпраці. Із привітанням виступив партнер факультету фінансів та обліку, директор компанії «Eurasia Education Link UA» Рашид Мухамад. Він зазначив, що міжнародна співпраця, з одного боку, є невід’ємно складовою успіху вищої школи, а з іншого – покращенню рівня кваліфікації викладачів і студентів. Рашид Мухамад висловив сподівання, що індійські студенти у ТНЕУ здобудуть необхідні знання та досвід.

 

Упродовж роботи конференції науковці представили доповіді на актуальні теми та обговорили низку важливих питань. Жваву дискусію викликав виступ Володимира Дмитріва, к.е.н., доцента кафедри податків та фіскальної політики, який акцентував увагу на важливості впливу політичних процесів на фіскальну політику в Україні. Представник Технічного університету в Кошице (Словаччина), партнер факультету фінансів та обліку, Йозеф Глова наголосив на проблемних аспектах «країнного» ризику, зокрема на прикладі держав – членів Європейського Союзу. У доповіді Юрія Карпишина, фахівця з розробки та тестування програмного забезпечення компанії Forte Group, було представлено проблеми та перспективи розвитку ІТ бізнесу в Україні, розглянуто можливості створення фонду розвитку людського капіталу та стимулювання діяльності ІТ компаній в Україні. Тетяна Стечишин, к.е.н., доцент кафедри банківського бізнесу, висвітлила актуальні проблеми кредитування підприємств малого та середнього бізнесу. Оскільки ці підприємства складають левову частку в економічному просторі, то їх підтримка є надзвичайно важливою. У своїй доповіді Наталія Мельник, к.е.н., доцент кафедри обліку і оподаткування, відмітила важливість опанування навиків бухгалтерської професії в умовах ринкових відносин. Василь Телеп,  головний спеціаліст відділу економічного розвитку та інвестицій Байковецької сільської ради, виступив з доповіддю щодо розвитку можливостей залучення фінансових ресурсів об’єднаних територіальних громад в умовах бюджетної децентралізації. У доповіді Наталії Карпишин, к.е.н., доцента кафедри фінансів ім. С.І. Юрія  було представлено інформацію і аналіз фінансової поведінки домогосподарств в Україні, а також визначено вплив поведінкових факторів на процес прийняття фінансових рішень домогосподарств в Україні.

 

Під час роботи конференції велися активні дискусії, було висвітлено важливі проблеми та визначені перспективи розвитку фіскальної політики в сучасних умовах.