Пам'ятаємо…

Дата: 12-09-2019, 12:23 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 12 вересня 2019 року мало б виповнитися 90 років Литвину Юрію Яковичу – визначному українському науковцю, доктору економічних наук, професору, Заслуженому діячу науки і техніки України, академіку Академії наук вищої школи України. 

 

Юрій Якович Литвин народився 12 вересня 1929 року в селі Пашківка Макарівського району Київської області.

 

Після закінчення Київського фінансово-економічного інституту у 1953 році він продовжив навчання в аспірантурі на кафедрі бухгалтерського обліку, а з 1956 року – залишився працювати на цій же кафедрі асистентом.

 

У 1959 році Юрій Якович захистив кандидатську дисертацію на тему: «Питання обліку і розподілу натуральних та  грошових доходів в колгоспах» (на прикладі господарств Київської області). У 1963 році отримав наукове звання доцента. Із середини 60-х років активно досліджував проблеми застосування нормативного методу планування, обліку і контролю за витратами на виробництво в сільському господарстві. Досвід, набутий внаслідок впровадження цього прогресивного методу обліку, був узагальнений Ю. Я. Литвином у його докторській дисертації на тему: «Проблеми нормативного обліку витрат у сільському господарстві», яку він успішно захистив у 1976 році. В 1977 р. Юрію Яковичу було присвоєно звання професора.

 

З 1973 до 1988 року Ю. Я. Литвин очолював кафедру бухгалтерського обліку в сільському господарстві Київського інституту народного господарства. Водночас, упродовж восьми років він очолював спеціалізовану Вчену раду із захисту кандидатських та докторських дисертацій при КІНГ, був експертом ВАК України.

 

З 1988 до 2000 року Литвин Юрій Якович очолював кафедру бухгалтерського обліку в сільському господарстві Тернопільського фінансово-економічного інституту (з 1994 року – Тернопільська академія народного господарства).

 

За роки діяльності Юрій Якович опублікував понад 100 наукових праць загальним обсягом 230 друкованих аркушів. Окремими томами вийшли          9 монографій, 15 підручників і навчальних посібників.

 

Під керівництвом професора  Ю. Я. Литвина захищено 31 кандидатську і 3 докторських дисертації.  До його наукової школи належать професори Н. Н. Стончувене (Литва), В. А. Дерій, Р. Ф. Бруханський, В. І. Бачинський (Україна), доценти Н. Г. Нарзуло (Таджикистан), Г. Г. Мельник, О. П. Скирпан, М. С. Палюх, Г. В. Нашкерська, А. Я. Кізима, Н. П. Михайлишин,  Н. Г. Мельник (Україна) та інші.

 

Просимо з добрими помислами згадати про визначного українського  науковця, непересічну людину із глибокою та світлою душею і великим співчутливим серцем Литвина Юрія Яковича (12.09.1929 – 09.01.2000).