» » «Україна – ЄС: нові реалії співпраці»

«Україна – ЄС: нові реалії співпраці»

Дата: 6-11-2019, 17:04 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У рамках проведення заходів Європейського тижня на міжнародному, присвячених питанням євроінтеграції, в навчально-науковому інституті міжнародних економічних ім. Б. Д. Гаврилишина ТНЕУ колективами кафедр міжнародних економічних відносин та міжнародних відносин та дипломатії організовано круглий стіл на тему: «Україна – ЄС: нові реалії співпраці».

 

У роботі круглого столу взяли участь викладачі та студенти інституту, запрошені учасники: Степан Барна, голова Тернопільської ОДА 2015-2019 рр.; Ярослав Давибіда, керівник Управління міграційної служби України в Тернопільській області.

 

Модератор заходу д.е.н, професор кафедри МЕВ Роман Зварич акцентував увагу присутніх на нових векторах співпраці України та Європейського союзу в умовах сучасних викликів і загроз.


Серед озвучених проблем, найбільшу дискусію викликали питання міграційної кризи в ЄС, зміни вектору політичного та гуманітарного впливу нових країн-членів на розвиток Співтовариства, питання загальноєвропейської інституційної слабкості та питання BREXIT і виходу Великобританії з ЄС.

 

Обговорили ймовірність того, що Європейський Союз наразі досягнув критичного рівня інтеграції національних держав і вичерпав запас конкурентоспроможності, що був похідним від делегування частини національного суверенітету на наднаціональний рівень.

 

У процесі дискусії дійшли висновку, що фактором розмежування в Євросоюзі є географічна дивергенція, що підсилює розмежування Центральної і Східної Європу на дві групи, одна з яких націлена на економічні чинники, а інша – на чинники безпеки. Також було напрацьовано низку рекомендацій щодо співпраці України та Європейського Союзу на майбутнє, зокрема рекомендацій щодо реформування регіональної системи колективної безпеки в Європі та вектору дипломатичних зусиль України.

 

Організатори круглого столу щиро вдячні всім учасникам наукового заходу.