» » Студенти ФОА оглянули виставку про УПА в Держархіві

Студенти ФОА оглянули виставку про УПА в Держархіві

Дата: 22-10-2012, 14:13 | Автор:

Студенти факультету обліку та аудиту 16 жовтня побували в Державному архіві Тернопільської області, де оглянули виставку з нагоди 70-річчя з дня створення Української Повстанської Армії «За свій рідний край, за козацький звичай». В експозиції представдені архівні матеріали, що висвітлюють національно-визвольну боротьбу воїнів УПА.

 

- Українська Постанська Армія – це військова сила, яка боролася за самостійну, незалежну, соборну Україну. Її перші загони були створені на початку Другої світової війни, - розповів головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Державного архіву Тернопільської області Андрій Цаль. - Не здобувши на початок Другої світової війни своєї власної державності, українська земля та українці опинилися поміж двох надзвичайно потужних сил – це Радянський Союз та німецький Рейх. Однак, українська нація зуміла зі зброєю в руках відстояти свої власні інтереси. Вона створила, вперше унікальне у своїй історії явище - армію без держави, тобто українці, як народ, існували, однак власної держави не маючи, вони зуміли створити Українську Повстанську Армію.

 

Виставка, що експонується у Державному архіві Тернопільської області, складається з чотирьох частин. В першій представлені документи, які знайомлять з програмними засадами УПА. В другій – короткі описи боїв армії. У третій частині експонуються документи із архівного фонду «Колекція документів і матеріалів Служби Безпеки ОУН-УПА на Тернопільщині”. Один із розділів виставки знайомить із діяльністю органів НКВС, спрямованою на ліквідацію формувань ОУН-УПА. Є й такі матеріали, що експонуються вперше.

 

-Вперше на нашій виставці експонуються фотоматеріали з відкриття пам’ятника у селі Колодіївка, де відбувся бій Боївки ОУН Степана Бандери з радянськими органами репресивної системи. Також представлена справа про цих вояків, – зазначив Адрій Цаль.

Виставку «За свій рідний край, за козацький звичай» усі охочі зможуть оглянути до кінця жовтня.