» » У ТНЕУ відбувся спецсемінар «Фінансова підтримка надання медичних послуг людям з особливими потребами у Словаччині, Польщі та Україні»

У ТНЕУ відбувся спецсемінар «Фінансова підтримка надання медичних послуг людям з особливими потребами у Словаччині, Польщі та Україні»

Дата: 4-12-2019, 16:09 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Третього грудня 2019 року за підтримки проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність та інноваційний розвиток) ТНЕУ Оксани Десятнюк відбувся спецсемінар «Фінансова підтримка надання медичних послуг людям з особливими потребами у Словаччині, Польщі та Україні», присвячений Міжнародному дню людей з інвалідністю.

 

Організатори заходу – факультет фінансів та обліку, Міжнародна студія фінансів сталого розвитку (ТНЕУ)

 

Партнери заходу – Вища школа економіки, менеджменту  та публічного адміністрування в Братиславі (Словаччина); Вища школа охорони здоров’я та соціальної праці св. Алжбети в Братиславі (Словаччина); Центр педіатрії ім. Яна Павла II в Сосновці (Польща); КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр» ТМР.

 

Модератори заходу – д.е.н., проф. Оксана Тулай; к.е.н., доц. Оксана Квасниця; к.е.н., доц. Олена Петрушка; к.е.н., доц. Богдана Шулюк.

 

Проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність та інноваційний розвиток), д.е.н., проф. Оксана Десятнюк та декан факультету фінансів та обліку, к.е.н., доцент Андрій Кізима зазначили, що Міжнародний день людей з інвалідністю спрямований на привернення уваги суспільства і громадськості до актуальних проблем людей, які мають особливі потреби. Спецсемінар, який відбувається на факультеті фінансів та обліку має на меті обговорення актуальних фінансових питань щодо надання медичних послуг людям з інвалідністю у контексті вітчизняного та зарубіжного досвіду, а також нагадування про наш обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами.

 

Д.е.н., професор, професор кафедри фінансів ім. С. І. Юрія, координатор міжнародної діяльності факультету фінансів та обліку Оксана Тулай у своїй доповіді зазначила, що одним із основних факторів, який визначає конкурентоспроможність медичних послуг, є фінансове забезпечення закладів охорони здоров’я та наголосила, що особливої уваги сьогодні потребує проблема доступності якісних медичних послуг для людей з особливими потребами.

 

Святослав Нитка, фахівець з фізичної реабілітації, слухач освітньо-наукової програми «Публічні фінанси» (ТНЕУ) акцентував увагу на сучасних особливостях та вартості реабілітаційних та протезувальних послуг.

 

Завідуюча відділом платних медичних послуг КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр» ТМР Наталія Сухіна розповіла про особливості фінансового механізму надання медичних послуг людям з особливими потребами в Україні та новації процесу реформування вітчизняної охорони здоров’я.

 

Учасники спецсемінару переглянули презентацію з голосовим супроводом, яку підготували Надія Дубровіна (PhD, Вища школа економіки, менеджменту  та публічного адміністрування в Братиславі (Словаччина)); Івіка Гулясова (Вища школа охорони здоров'я та соціальної праці св. Алжбети в Братиславі (Словаччина)) та Анджей Сівец (PhD, Центр педіатрії ім. Яна Павла II в Сосновці (Польща)). У презентації наочно було продемонстровано досвід Словаччини та Польщі щодо фінансового забезпечення надання медичної допомоги та соціальної інтеграції дітей з особливими потребами.

 

Богуслав Бліхарський – людина, яка в минулому довгий період працювала начальником фінансово-економічного відділу травматологічного медичного центру в Польщі, а сьогодні є президентом ГО «Злоте серце» в режимі відеозв’язку розповів про те, яким чином у Польщі фінансуються програми підтримки людей з особливими потребами; як польський уряд підтримує санаторно-курортне лікування таких осіб; якою є роль громадських і благодійних організацій у фінансовій підтримці людей з особливими потребами.