» » Святкування 10-ї річниці діяльності Школи польського та європейського права

Святкування 10-ї річниці діяльності Школи польського та європейського права

Дата: 21-06-2011, 08:36 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Святкування 10-ї річниці діяльності Школи польського та європейського праваУ зв’ язку зі святкуванням 10-ї річниці діяльності Школи польського та європейського права, що створена відповідно до Договору про співробітництво між ТНЕУ та Ягеллонським університетом (м. Краків, Польща), 15 червня 2011 року з робочим візитом Тернопільський національний економічний університет відвідали депутат Європейського парламенту, Голова Комітету парламентської співпраці « ЄС-Україна» Павел Коваль, Генеральний консул Польщі в Луцьку Томаш Янік, а також представники факультету права і адміністрації Ягеллонського університету: доктор, професор кафедри загальної історії держави і права Казімієш Баран, доктор, професор кафедри історії польського права Ізабелла Лєвандовска-Малєц, координатор Шкіл іноземного права факультету права і адміністрації Магдалена Бартак.
Павел Роберт Коваль – польський політик, доктор політичних наук, історик, журналіст, випускник історичного факультету Ягеллонського університету. У 2005-2009 депутат польського парламенту – Сейму V та VI скликання, пройшов по списку партії « Право і Справедливість» . У 2005 році був керівником Прес-служби Мера Варшави. Колишній заступник міністра закордонних справ (2006-2007 рр.), з 2009 року – депутат Європейського парламенту, Голова комісії Комітету парламентської співпраці « ЄС-Україна» .
Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Томаш Янік народився у 1970 році в Бохні, закінчив факультет історії і права та Національну Школу Державного Управління. З 1999 року працював у Департаменті Громадянських Справ Міністерства Внутрішніх Справ і Адміністрації. З 2000 року – Начальник Відділу у справах Репатріації цього департаменту. З липня 2001 року, у зв'язку з реорганізацією державної адміністрації, продовжив працювати в Комітеті у справах Репатріації та Іноземців. З серпня 2007 року призначений на посаду начальника відділу у Департаменті Громадянства та Репатріації Міністерства Внутрішніх Справ і Адміністрації. Брав участь у розробках закону « Про репатріацію» та проекту закону « Про встановлення польського походження» .
Під час візиту іноземна делегація зустрілась із ректором університету, доктором економічних наук, професором С. І. Юрієм. Сергій Ілліч привітав гостей та зауважив, наскільки важливою є співпраця між Польщею та Україною.
Представники делегації з Польщі розповіли, що вражені таким теплим прийомом, їм приглянулось чудове місто, особливо сподобались допитливі студенти.
Гості подарували для бібліотеки Тернопільського національного економічного університету книги про історію Польщі. Видання є особливо цінними, оскільки розповідають про невідомі сторінки історії України та Польщі. Дискутуючи про проблеми історії, сторони дійшли висновку, що історія, перш за все, повинна бути висвітлена достовірно, адже історичні факти не терплять перекручень і суб’ єктивних суджень.
Протягом 15 червня 2011 року відбулась також зустріч із студентами та професорсько-викладацьким колективом університету у Залі засідань Вченої Ради ТНЕУ. Представники іноземної делегації виступили з вітальним словом, розповіли, наскільки важливою є робота Школи польського та європейського права, а також окреслили основні віхи майбутньої співпраці.
Виступили також студенти ТНЕУ, які навчалися в Школі польського та європейського права, вони поділились своїм досвідом навчання й наголосили на важливості подальшого розвитку школи.