» » Ректор ТНЕУ взяв участь у Міжнародній конференції з нагоди святкування XХV річниці підписання Великої Хартії Університетів

Ректор ТНЕУ взяв участь у Міжнародній конференції з нагоди святкування XХV річниці підписання Великої Хартії Університетів

Дата: 23-09-2013, 09:43 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Протягом 19-20 вересня 2013 року ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор А.І. Крисоватий з робочим візитом перебував у м. Болонья, Італія, де брав участь у Міжнародній конференції з нагоди святкування XХV річниці підписання Великої Хартії Університетів, членом якої є ТНЕУ.

 

Під час відкриття конференції з вітальними словами виступив ректор Болонського університету професор Івано Діоніджі та Марко Манчіні, керівник науково-дослідного відділу Міністерства освіти, університетів і наукових досліджень Італії, екс-президент Конференції ректорів італійських університетів. Генеральний директор Єлан Пол окреслив майбутні напрями діяльності Великої Хартії Університетів.

 

Президент Європейської асоціації університетів Марія-Хелена Назаре зазначила, що пріоритетного значення для їх вирішення набули наступні глобальні проблеми: зміна клімату (підвищення рівня моря, екстремальні погодні умови), виснаження природних ресурсів (вода, паливо), міграції, незбалансована демографія, розширення нерівності соціальних та економічних можливостей, і університети повинні зробити свій внесок у  суспільне розуміння Науки з великої літери. Окрім того, вона вказала на спільну відповідальність університетів у процесі боротьби з соціальним проблемами XXI століття.

 

Цікавою та інформативною була доповідь Мохамеда Сауда Фатхі, президента Катарського Фонду освіти, науки та суспільного розвитку. Дискусійними були доповіді, у яких висвітлювалися питання академічних свобод та впровадження креативного навчання, у представленні яких брали участь не лише провідні науковці, а й студенти.

 

Під час церемонії Підписання Великої Хартії Університетів відбулася передача президентства Ради Великої Хартії Університетів. Новообраним президентом став професор Сіболт Норда. Андрій Ігорович Крисоватий привітав новообраного президента, побажав  йому оптимізму, творчого натхнення, цілеспрямованості в прагненні й надалі слідувати принципам Великої Хартії, а також наголосив, що кожен університет є хранителем традицій європейського гуманізму. Тому ми повинні прагнути досягнути універсальних знань, що перетинають географічні та політичні кордони, стверджують нагальні потреби взаємного пізнання і взаємодії різних культур.