» » Круглий стіл «Сучасні аспекти розвитку банківського кредитування реального сектора економіки України»

Круглий стіл «Сучасні аспекти розвитку банківського кредитування реального сектора економіки України»

Дата: 2-05-2011, 17:55 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

У Тернопільському національному економічному університеті відбувся круглий стіл на тему: « Сучасні аспекти розвитку банківського кредитування реального сектора економіки України» .
У круглому столі взяли участь: головний експерт з продажу продуктів роздрібного бізнесу ОАТ ВТБ Банк О. В. Баранов, к.е.н., доцент Г.Р. Балянт, к.е.н., доцент Т.С. Стубайло, к.е.н., доцент З.К. Сороківська, викладач Л.М. Прийдун, к.е.н., доцент Г.М. Забчук, члени студентського наукового гуртка « Грошова парадигма» кафедри банківської справи ТНЕУ.
Розпочала роботу круглого столу студентка групи БС-45 Криворучко Тетяна, виступивши із доповіддю на тему: « Сутність банківського кредитування та його сучасний стан в Україні» , в якій зазначила джерела формування кредитних ресурсів, проаналізувала показники обсягу кредитів, наданих суб’ єктам ринку у розрізі строків погашення за 2008-2010 роки. Доповідач окреслила чинники, що не дозволяють розвиватись банківському кредитуванню та заходи, які потрібно провести для вирішення даної проблеми.
Із доповіддю на тему: « Сучасні проблеми іпотечного кредитування» виступила студентка групи БС-41 Совин Ірина, яка відмітила, що іпотечний кредит є важливим рушієм економіки, одним із ефективних способів спрямування потужних інвестиційних потоків у найперспективніші її сектори. Зазначений вид кредиту стимулює розвиток будівельної індустрії, що створює сприятливі умови для функціонування всієї економіки. Також було визначено ряд факторів, що стримують зростання обсягів іпотечного кредитування в Україні, та запропоновано заходи щодо покращення його стану.
Студентка групи БСс-51 Поврознік Ніна виступила із доповіддю на тему: « Стан іпотечного кредитування в Україні» , в якій було наведено динаміку обсягів виданих іпотечних кредитів та заборгованості за ними, структуру загального іпотечного портфеля банків у розрізі валют та структуру іпотечних кредитів за цілями кредитування у 2007-2010 роках. Студентка також навела перелік основних банків-іпотечних кредиторів.
Ленько Наталя, студентка групи БС-41 в доповіді « Проблеми кредитування малого та середнього бізнесу в Ураїні» , розглянула соціально-економічні функції малого і середнього бізнесу, окреслила загрози, що обумовлюють нестійкість розвитку малого підприємництва. Доповідач представила динаміку змін обсягів кредитних портфелів юридичних осіб у найбільших вітчизняних банках, визначила напрямки фінансової підтримки для оптимізації процесу кредитування малого і середнього бізнесу.
Заслухавши доповіді, учасники круглого столу взяли активну участь в обговоренні проблеми розвитку банківського кредитування реального сектору економіки України.
Головний експерт з продажу продуктів роздрібного бізнесу ОАТ ВТБ Банк Баранов Олександр Володимирович охарактеризував докризовий та сучасний стан банківського кредитування, зауваживши, що на рівні із споживчим кредитуванням відновлюється і автокредитування. Також Олександр Володимирович зробив акцент на особливостях надання кредитів фізичним та юридичним особам в сучасних післякризових умовах.
Підсумувала результати круглого столу Голова Студентського наукового гуртка Шушкевич Оксана, яка підкреслила важливість активізації банківського кредитування для відновлення ефективної роботи банківської системи та економіки в цілому.

Автор: Кафедри банківської справи