«Тренінги з усної історії»

Дата: 28-07-2015, 11:45 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Тернопільському національному економічному університеті закінчився черговий етап міжнародного навчально-дослідницького проекту «Тренінги з усної історії», який реалізовувався за підтримки ректора ТНЕУ, доктора економічний наук, професора Крисоватого Андрія Ігоровича й у рамках Програми польського співробітництва та розвитку, Польсько-Канадської програми підтримки демократії, Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Програми «Польсько-американського Фонду Свободи «Перетворення у Регіоні»  – RITA, яку реалізує Фонд «Освіта для демократії». Організатори тренінгів: Тернопільська обласна громадська організація «ПАРТНЕРСТВО» (Україна), Фундація «Добра воля» (Республіка Польща). 

 

До участі були запрошені активісти українських громадських організацій, що працюють з молоддю у сфері розвитку громадянського суспільства та боротьби з дискримінацією, працівники дошкільних та навчально-освітніх закладів із Тернополя, Вінниці, Полтави, Бердичева, Артемівська, Донецька, Києва, Харкова, Запоріжжя, Хмельницького та Львова. Тренінги з усної історії проводили: 

 

Аліна Добошевська – презедент Фундації «Добра воля», незалежний редактор книжок, журналів провідних польських видавництв, таких як Wydawnictwo Literackie, Nomos, Fogra, Kluszczy?ski, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiello?skiego, автор численних статей, енциклопедичних текстів, координатор міжнародних навчально-дослідних проектів, пов’язаних з розвитком та поширенням культури, етики, естетики, моралі, історії, журналістики та ін.

 

Д-р Ґражина Кубіца-Хеллер – ад’юнкт Департаменту соціальної антропології Інституту соціології Яґелонського університету (Краків, Республіка Польща), член Європейської асоціації соціальної антропології, засновниця Польського інституту антропології.

 

Д-р Маґдалена Квєціньска – етнолог, працівниця Історичного музею м. Кракова, відділу Фольклору і традицій, співпрацівниця Центру КАРТА – Архів усної історії, член Польського етнографічного товариства, автор виставок та композицій, численних книг, фільмів, лекцій, присвячених краківським традиціям, учасник багатьох етнографічних досліджень у сфері національної культури, обрядів, етномузикології, історичних пам’яток на території Польщі, Словаччини, Білорусії, Литви, Латвії, Румунії та України.

 

Д-р Тетяна Дзядевич – спеціаліст з української мови та літератури і російської мови та літератури (Державний педагогічний університет ім. М. Драгоманова), магістр культурології (Національний університет «Києво-Могилянська академія»), доктор у галузі східнослов’янського літературознавства (Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської у Любліні (Польща), докторантка програми зі славістики в Університеті штату Іллінойс у Чикаго.

 

Мета проекту:

 

Розвиток співробітництва між громадськими організаціями в Україні;

Вплив освіти: підвищення рівня знань учасників у галузі громадянського суспільства і практичного вивчення методів роботи з молоддю у контексті боротьби з дискримінацією;

Підвищення компетенцій учасників у сфері функціонування ІІІ сектору;

Активізація учасників проекту у роботі з молоддю за допомогою використання новітніх методів;

Підвищення громадянської обізнаності активістів організацій.

 

Учасники проекту мали змогу відвідати Тернопільський обласний архів з метою вивчення матеріалів на обрану тематику: «Жінка у період радянізації Тернопільщини», взяти інтерв’ю у тернополянок – свідків та безпосередніх учасниць цих подій, прогулятися вулицями міста, познайомитися з його історією, традиціями та звичаями, поспілкуватися з волонтерами, зокрема письменницею, етнографом, громадською діячкою, активісткою тернопільської «Самооборони» Лілією Мусіхіною. Усіх учасників об’єднували спільна мета, бажання здобути нові знання та навички, а також національні традиції й щира українська пісня.

 

Упродовж періоду реалізації проекту відбулося міжнародне інспектування. ТОГО «ПАРТНЕРСТВО» висловлює щиру подяку ректору ТНЕУ, професору Крисоватому А.І. за можливість достойно представити місто і державу на міжнародних заходах такого типу.