» » Що необхідно знати про сказ і як вберегтись від цього захворювання

Що необхідно знати про сказ і як вберегтись від цього захворювання

Дата: 7-10-2011, 16:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Відповідно до листа Тернопільської обласної санітарно-епідеміологічної станції від 25.09.2011 р. №06/2898, у зв’ язку з погіршенням епізоотичної ситуації в області зі сказу пропонуємо ознайомитися з інформацією про те, що потрібно знати про сказ і як вберегтись від цього захворювання. 

Сказ, або водобоязнь ( гідрофобія ) - особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди та всі теплокровні тварини, але найчастіше лисиці, собаки, коти.

Особливу небезпеку несуть лисиці та безпритульні тварини, які не щеплені проти сказу.

Збудник сказу є в слині і в мозку хворої тварини, або клінічно здорової вже за 10 днів до появиклінічних проявів хвороби, тобто па перший погляд цілком здорової тварини.

Перебіг сказу у різних тварин має свої особливості. Загальноприйнятними є зміна поведінки, збудження, слиновиділення, блювання, параліч м'язів.

Сказ у лисиць протікає своєрідно. Хворі тварини не нападають на людей, не наносять їм важких покусів, не бояться нікого, не збуджені, забігають у населені пункти і йдуть до людей.

Що необхідно робити , коли Вас покусала тварина ?

Якщо людину покусала тварина, необхідно якомога швидше промити рану водою з милом, обробити краї 5% розчином йоду, накласти стерильну пов'язку і звернутись в травматологічні пункти (відділення) лікарні за медичною допомогою.

Тварину, яка нанесла покус, в жодному разі не слід вбивати, її необхідно ізолювати, встановити за нею нагляд ветеринарним працівником протягом 10 днів, тобто максимального терміну появи клінічних ознак сказу у тварин.

У випадках отримання покусів дикими, безпритульними тваринами за порадою лікаря-травматолога пройти курс антирабічних щеплень в стаціонарному відділенні лікарні, адже ці щеплення є на сьогодні єдиним ефективним засобом профілактики, щоб не померти від сказу.

З метою профілактики сказу необхідно щорічно проводити щеплення собак та котів. При появі клінічних ознак захворювання доставляти тварину для огляду у ветеринарну установу ідотримуватись правил утримання та вигулу домашніх собак, і котів, не створюючи небезпеку оточуючим.