» » Першокурсники ТНЕУ побували в гостях у Соломії

Першокурсники ТНЕУ побували в гостях у Соломії

Дата: 29-09-2011, 16:23 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю


У музеї-садибі  Соломії Крушельницької, що в Білій, Тернопільського району, 26 вересня побували студенти ФОА, УНЕФ та ЮФ.
Музей видатної оперної співачки розміщений в житловому будинку з маєтку Крушельницьких – єдиному, що уцілів після Першої та Другої світових воєн.

Музей займає лише половину будівлі, у іншій знаходиться Білецька загальноосвітня школа.
У 1963 році в дні святкування 90-річчя з дня народження Соломії Крушельницької на будинку було встановлено меморіальну дошку. Тоді ж було відкрито невеликий музей у кімнаті, що праворуч від входу.
В основу експозиції лягли фотографії, особисті документи співачки, афіші, програми, запрошення, листи, рукописи спогадів сучасників, сценічні прикраси, одяг, предмети побуту та меблі, твори музики, образотворчого мистецтва та літератури, присвячені Соломії Крушельницькій.
Екскурсію провела директор даного закладу Надія Яківна Зюбровська. Вона розповіла про генеологічне дерево родини Крушельницьких, про дружбу Соломії з Іваном Франком, Лесею Українкою та іншими видатними українцями. Зацікавили студентів світлини та особисті речі уславленої землячки, зокрема її одяг. Як і годиться, відвідувачі музею по черзі заглядали в дзеркало Соломії і загадували бажання. Відтак, перейшли в інший зал, де дізналися про тріумфальні концерти співачки на кращих оперних сценах світу, а також про її особисте життя – одруження з мером італійського містечка Віареджо Чезаріо Річчоні, зустріч з російським царем Миколою ІІ, викладацький період  її життя. Окрім того студенти дізналися про обставини смерті видатної землячки та вшанування її пам’ яті. 
Наприкінці екскурсії відвідувачі музею почули пісню у виконанні Соломії.
Леся Заморська
Враження студентів:
Новікова Маар’ яна, ФОА, группа ОБ-11: “ Соломія Крушельницька - видатна постать в українській культурі. Ця жінка змогла із звичайної сільської дівчинки стати оперною співачкою світового рівня. Вона змогла вразити весь світ своїм талантом.» 
Кізюк Надія, ФОА, група ОБ-11: « Соломія Крушельницька продемонструвала всьому світу величність власного таланту та культури. Це Жінка із великої літери. Вона стала однією з перших українських співачок, що піднялися на вершини світового оперного мистецтва. Адже не кожен оперний співак може похизуватися виступами на найпрестижніших сценах світу. Завдяки цій жінці жіноча спільнота світу повірить, що мрії стають реальністю.» 
УНЕФ, І курс, група МЕВ-11: « Я вважаю, що мешканці України можуть пишатись таким прекрасним музеєм. Для того, щоб відчути музичну атмосферу Тернополя, варто хоча б раз побувати в цьому будинку. Лише перебуваючи тут, у музеї Соломії Крушельницької, відчувається атмосфера присутності самої співачки, бо вже самі стіни насичені теплом домашнього затишку і неначе чекають повернення господині. Спасибі усім працівникам музею за їх працю та за надзвичайні враження.»

 

Автор: Леся Заморська