» » Першокурсники оглянули картини і приміряли борщівські вишиванки

Першокурсники оглянули картини і приміряли борщівські вишиванки

Дата: 13-10-2011, 16:57 | Автор: Леся Заморська

Студенти І курсу Україно-нідерландського факультету економіки та менеджменту, Україно-німецького економічного факультету та факультету довузівської, післядипломної та магістерської підготовки 10 жовтня побували на екскурсії в ТЦ « Атріум» . Вони оглянули постійно діючу виставку-продаж картин художників України, а також виставку « Борщівська сорочка» з колекції Віри Матковської.

Першокурсників вразило розмаїття картин, які розміщені у двох залах. Тут представлені 450 робіт майже 40 художників із різних міст України. Завітавши сюди, ніби потрапляєш в інший вимір – на острівець мистецтва. Тут приємно пахне фарбами, милують очі пейзажі, натюрморти, портрети. Неможливо відірвати погляд від барвистих квіткових композицій, кумедних тваринок, спокусливих красунь.

- Однією із цілей діяльності АртГалереї є популяризація живописного мистецтва, а також виховання людей у творчому дусі та сприяння виникненню у них бажання щось творити власними руками, - зазначив власник картин Ігор Мочула.

Після мандрівки у світ живопису студенти перейшли у не менш захоплюючий світ борщівської вишивки. Екскурсію провела власниця колекції Віра Матковська.

- Зараз українські ринки заполонили комп'ютерні "китайські" розробки вишивок, які несуть псевдо-українську культуру, - зазначила вона. -   Відповідно, зникає вся сакральність та символізм, які вкладали у вишивку наші пращури, власноруч вишиваючи кожен елемент та хрестик, чи накладаючи черговий стібок на конопляну тканину. Це ще більше спонукає до навчання і виховання нашої молоді своєї традиційної етнічної культури.

На думку пані Матковської, саме чистий Тернопільський став, музей Івана Марчука та студія борщівської вишиванки дозволять привернути увагу світової громадськості та дадуть змогу включити Тернопіль до європейських та світових туристичних маршрутів.

Власниця колекції дозволила відвідувачам одягнутись у вишиванки та пофотографуватись у них.

 

Враження студентів

УНФЕМ, І курс, група МУН-11: « Надзвичайно красиві картини. Особливо сподобались пейзажі та натюрморти. Веселі різнокольорові барви чарують та піднімають настрій навіть після 5-ї пари. Потішило і те, що нам дозволили приміряти вишиванки та сфотографуватись у них на фоні інших експонатів.»

УНФЕМ, І курс, група МУНММ-11: « Побувавши на екскурсії в ТЦ « Атріум» , нас приємно вразили картини та борщівські вишиванки. Багато-хто з нас звернув увагу на прекрасну картину, на якій зображений чорний кінь. На виставці вишиванок нас приємно вразило розмаїття традиційного українського одягу з Борщівщини.»

ФДПМП, І курс, група МЕК-11: « Завітавши в АртГалерею, нас приємно вразило розмаїття картин. Особливо сподобались пейзажі та натюрморти. Тут панує особлива атмосфера. Спілкування зі світом мистецтва не лише піднімає настрій, а й додає натхнення. На виставці « Борщівська сорочка» з колекції Віри Матковської  ми побачили справжні шедеври – чоловічі та жіночі вишиті сорочки та інші елементи народного костюма. Щиро дякуємо за чудову екскурсію.»

УНЕФ, І курс, група МЕВ-11: « Після відвідин АртГалереї та виставки борщівських вишиванок хочемо подякувати організаторам екскурсії. Ми отримали велику насолоду від спілкування зі світом мистецтва. Це так гарно побачити таку велику кількість картин, намальованих художниками з різних куточків України! Незабутні враження справили на нас і борщівські вишиванки, які вразили нас не лише розмаїттям узорів, а й різноманітністю унікальних технік.»