» » Працівники ТНЕУ побували на прем’єрі вистави «За вас правда, за вас сила. І воля свята!»

Працівники ТНЕУ побували на прем’єрі вистави «За вас правда, за вас сила. І воля свята!»

Дата: 26-02-2016, 17:15 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 Працівники відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ радо відгукнулися на запрошення адміністрації Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського і побували на прем’єрі вистави «За вас правда, за вас сила. І воля святая!». Основним драматургічним матеріалом для вистави, яку презентувала театральна студія «Арт-Dрама», стали діалоги із п’єси «Голод» нашого земляка Богдана Бойчука.
 
Перед прем’єрою «За вас правда, за вас сила. І воля святая!» режисер-постановник Світлана Матвіїшина розказала про те, що у виставі буде показано три періоди з історії України 30-40 роки ХХ ст. і сьогодення. І після цього почалося театральне дійство…
 
П'єса «Голод» посідає особливе місце у творчому доробку Богдана Бойчука. Вона присвячена трагічній сторінці історії українського народу – голодомору 1933 р. Його драмі «Голод» надає трагічності у полі розп'ята фігура Христа, біля котрої і зображуються  голодні Мужчина і Жінка з немовлям на руках. Автор п’єси досягає великої емоційної сили завдяки майстерно побудованому діалогу між Мужчиною і Матір’ю з немовлям: зовні він неначе простий. Це розмови про хліб і ні про що, але вони моторошно діють на читача й глядача. Голодна Україна тут асоціюється з розп'ятим Христом, скривавлена й умираюча у своєму одинокому трагізмі. Символом влади, злої демонічної сили є «Ті, що у мундирах»,(у виставі це були німецькі офіцери, солдати), які знущаються над українськими селянами, б'ють, убивають голодом, стріляють. У виставі йде суперечка про людяність і нелюдськість, добро і зло, життя і смерть. В ній кожен має довести собі, що він людина і навіть за таких умов не втрачає людського у собі, готова на співчуття і самопожертву в ім'я іншого.
 
У стилі поетики експресіонізму Б. Бойчук у п’єсі «Голод» показує своїх героїв у момент кризи і катастрофи. А тому їх вчинки і переживання набувають характеру бурхливого та судомного. Слово стає криком душі, стогін – зойком. На голови катів сиплються прокляття, звучать голосіння за убитими, замордованими. Церковний спів перемежовується з молитвою Жінки і колисковою піснею. Сутичка людини і доби виступає як нерозв'язаний конфлікт. Проте наш земляк Богдан Бойчук – це великий гуманіст. Він вірить у життя і людину. На запитання Мужчини, чому навчала Жінка-вчителька у школі дітей, вона відповіла: «Я вчила любити». Любов має перемогти зло – таке узагальнення несе образ Жінки, яка назвалась Марією. Автор своєю п’єсою осуджує тоталітарний режим, показуючи страхіття його злочину перед людством.
 
Хоча Мужчина помирає, але він дарує  голодній дитині життя. Годує немовля своєю кров’ю. Та п'єса «Голод» не є песимістичною. Фінал її несе життєствердну ноту. У житті є віра – дитина має вижити і нести естафету роду далі.
 
Вистава «За вас правда, за вас сила. І воля святая!» закінчувалася сценкою із сьогодення. Ось сюжет цієї сценки. Дружина в розпачі пише листа своєму чоловіку, який воює на сході України, в АТО. І не знає, що і як пояснити, і як сказати їхній маленькій донечці, де батько, чому його немає вдома. Вона отримала звістку про те, що її чоловік загинув, та молода дружина не вірить в це повідомлення, а вірить в те, що її коханий живий. І тут дзвінок у двері. Донечка вибігає з кімнати, відкриває двері і радісно вигукує: «Татко!». Чоловік у військовій формі атовця піднімає на руки донечку, і дружина кидається в обійми до свого коханого. Він виголошує основну думку всієї вистави: «Ми повинні жити заради дітей!»
 
Після цього на сцену в темряві виходять усі актори театрального дійства зі свічками в руках, які символізують вічну пам’ять за всіма невинно убієнними, знищеними голодомором, війнами. 
 
Людство незнищенне, як незнищенним є добро, яке перемагає зло. Складні філософські проблеми буття, болі доби, трагедія українського народу відбилися у творі Б. Бойчука «Голод», інтерпретацію яких старалися донести до сердець глядачів студенти-аматори.               І це їм вдалося.
 
Працівники відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ були  серед запрошених на цю актуальну виставу, споглядали, хвилювалися, співпереживали героям разом із студентами ВНЗ міста Тернополя, і від душі аплодували студентам медичного університету учасникам театральної студії «Арт-Dрама» і їх режисеру за вдалу постановку.
 
Ми щиро дякуємо адміністрації ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського за запрошення на прем’єру  вистави «За вас правда, за вас сила. І воля святая!».