» » «Легіон українських січових стрільців: формування, ідея, боротьба.»

«Легіон українських січових стрільців: формування, ідея, боротьба.»

Дата: 7-04-2016, 14:51 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 Сьогодні надскладний час у нашій державі. Ми не можемо залишатися осторонь проблем, які постали перед українським народом. Надзвичайної ваги сьогодні набуває національно-патріотичне виховання молоді.
 
В народі кажуть: «Хто не знає свого минулого, то не вартий щасливого майбутнього». Українська молодь повинна пам’ятати і з гідністю нести у своїх серцях пам’ять про тих, хто ціною власного життя дарували і дарують нам щасливу долю.
 
Студенти нашого університету, зокрема, ЮФ, ФЕУ, ФАЕМ, КЕПІТ 6 квітня 2016 року побували на презентації книги доктора політичних та кандидата історичних наук, професора нашого університету, заслуженого працівника освіти України Миколи Васильовича Лазаровича «Легіон українських січових стрільців: формування, ідея, боротьба.»
 
На презентації цього фундаментального видання були присутні Перший проректор ТНЕУ, кандидат фізико-математичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Микола Іванович Шинкарик, директор видавництва «Джура» Василь Львович Ванчура, директор бібліотеки нашого університету Казимир Зіновійович Возьний.
 
Микола Іванович Шинкарик привітав Миколу Васильовича Лазаровича із презентацією книги у рідному ВНЗ, вручив подяку ректора ТНЕУ Андрія Ігоровича Крисоватого за вагомий особистий внесок у національно-патріотичне виховання молоді університету та квіти з нагоди презентації.
 
Автор книги «Легіон українських січових стрільців: формування, ідея, боротьба.» розповів про українських вояків, які полягли в 1914-1916 роках, захищаючи від російських загарбників свободу, незалежність і територіальну цілісність України.
 
Понад рік науковець воював в АТО, куди пішов добровольцем. Над книгою працював у хвилини затишшя,  між боями. Але загалом темою захопився ще на початку 1990-х. Саме січові стрільці є прикладом для добровольців, які йдуть нині боронити Україну, - переконаний автор.
 
Книга «Легіон українських січових стрільців: формування, ідея, боротьба.» написана з нагоди 100-річчя бою Українських січових стрільців на горі Лисоня. Першим успіхом легіону УСС була перемога на горі Маківці 29 квітня – 3 травня 1915 року. Далі січові стрільці відзначилися в боях під Болеховом, Галичем, Завадовом, Семиківцями. У серпні 1916 року січових стрільців було переведено під Бережани, де вони окопалися на горі Лисоня і дали запеклий бій російській армії.
 
Презентація книги успішно пройшла у Тернопільській обласній філармонії. Зараз Микола Васильович та директор видавництва «Джура» Василь Львович Ванчура презентують книгу у навчальних закладах краю, планують поїхати у центральну та східну Україну.
 
Книгу  можна буде придбати у книгарнях по всій Україні.